Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België houdt vaccins AstraZeneca tot twee weken vast

België houdt vaccins AstraZeneca tot twee weken vast

BRUSSEL (ANP) - België houdt de coronavaccins van AstraZeneca die het ontvangt tot twee weken op de plank. Door de onvoorspelbaarheid van de leveringen door de vaccinfabrikant durven de Belgische autoriteiten mensen pas uit te nodigen zodra de vaccins binnen zijn, en daardoor wordt tijd verloren.

België besloot eerder juist vaccins zo snel mogelijk te verspreiden en te gebruiken. Omdat AstraZeneca de afgelopen weken tegenslag na tegenslag meldde, en volgens de Europese Commissie bovendien niet helder is over de planning en de manier waarop het bedrijf die denkt waar te maken, is België daarvan teruggekomen. "We hebben een zekere voorzichtigheid ingebouwd", zegt projectleider van de vaccinatiecampagne Dirk Ramaekers op de Belgische nieuwszender Radio 1.

De landen van de Europese Unie hebben pas een vijfde van de ontvangen vaccins van AstraZeneca toegediend, schreef de Britse krant The Guardian donderdag. De krant legt een verband met het slechte imago van het vaccin, waarover zelfs de Franse president Macron aanvankelijk twijfel zaaide. Het leek eerst minder goed te werken dan andere goedgekeurde vaccins. Sommige landen gebruiken het niet bij ouderen, omdat niet zou zijn bewezen dat zij er baat bij hebben. Inmiddels lijkt het echter uitstekend te voldoen.

Uitnodiging

België heeft inmiddels iets meer dan 200.000 vaccins van AstraZeneca ontvangen. Daarvan is pas een derde toegediend. Maar die liggen er nog niet zo lang, verzekert Ramaekers.

De vaccins die Pfizer en Moderna leveren, worden wel zo snel mogelijk gebruikt. Mensen krijgen al een uitnodiging voor de prik daadwerkelijk klaarligt. Op de aanvoer van deze twee vaccinmakers zegt de voorman van de Belgische inentingscampagne wel te kunnen rekenen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

tati 1 1 maand geleden
we hebben anders geld genoeg in Astra Zeneca gestoken

Meer uit Buitenland

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

MÜNCHEN (ANP) - Markus Söder, de premier van Beieren, geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten bij de Duitse verkiezingen in september. De partij van Söder, de CSU, is de zusterpartij van de CDU en in de nationale politiek trekken ze samen op als de 'unie'. Armin Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

1 uur geleden
Amerikaanse ambassadeur in Moskou terug naar VS voor beraad

MOSKOU (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Sullivan, gaat deze week naar Washington voor beraad, nadat het Kremlin hem had aangeraden dat te doen te midden van de diplomatieke crisis tussen de twee grootmachten. Sullivan heeft laten weten binnen een paar weken terug te keren naar zijn post in Rusland.

4 uur geleden
'Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid'

DEN BOSCH (ANP) - In bijna een derde van alle landen wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Dat blijkt uit een rapport dat Kerk in Nood dinsdag presenteert. De onderzoekers benadrukken de schrijnende situatie in Afrika, waar lokale jihadisten geweld plegen en de toestand in China en Myanmar, waar ruim 30 miljoen moslims worden vervolgd. Vooral minderheden zijn slachtoffer van religieuze discriminatie. Ook zeggen de onderzoekers in het rapport dat sommige landen de coronacrisis als excuus gebruiken om grondrechten van de bevolking in te perken.

4 uur geleden
Medewerker vliegveld Auckland test positief na opening reisbubbel

AUCKLAND (ANP) - Een medewerker van het vliegveld in Auckland in Nieuw-Zeeland is positief getest op het coronavirus, een dag nadat het land een reisbubbel met Australië opende. Dat melden de lokale autoriteiten dinsdag.

11 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

12 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

13 uur geleden
VS roepen Rusland op Zwarte Zee niet af te sluiten voor schepen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben hun "diepe zorgen" uitgesproken over het plan van Rusland om een deel van de Zwarte Zee af te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen die betrokken zijn bij militaire oefeningen. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring. Het land spreekt van "escalatie zonder aanleiding" door Rusland.

13 uur geleden