Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België houdt maatregelen intact en verwacht sterke coronastijging

België houdt maatregelen intact en verwacht sterke coronastijging

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische coronamaatregelen blijven intact. Het Overlegcomité van Belgische regeringen ziet door de nu dominante omikronvariant en recordaantallen besmettingen deze week geen reden om te versoepelen, zei premier Alexander De Croo op een persconferentie. "We kiezen voor het pad van voorzichtigheid."

Afgelopen week steeg het Belgische gemiddelde aantal besmettingen per dag naar ruim 11.000. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van de week daarvoor. Maandag werd met ruim 27.000 besmettingen een record gebroken, dinsdag komt het aantal infecties waarschijnlijk nog hoger uit, zei viroloog Steven van Gucht tegenover de pers.

De stijging is volgens het Overlegcomité vooral te wijten aan het grote aantal bijeenkomsten tijdens de kerstdagen en de besmettelijkere omikronvariant. Die maakt nu 80 tot 90 procent van de besmettingen uit, maakte Van Gucht bekend.

Vijfde golf

De regering gaat er vanuit dat de coronacijfers de komende dagen flink zullen stijgen. Van Gucht stelde rekening te houden met een piek in januari van 35.000 tot 125.000 besmettingen per dag. "De vijfde golf is begonnen", zei hij. Ook in de ziekenhuisbezetting wordt een stijging verwacht. De viroloog zei echter dat de ic-capaciteit waarschijnlijk niet overschreden wordt, doordat mensen minder ziek lijken te worden door de omikronvariant en ook de boostervaccins goede bescherming bieden.

Inmiddels hebben zo'n 4,5 miljoen Belgen een boosterprik gekregen, zei premier De Croo. Het gaat volgens hem om een op de twee Belgische volwassenen. Tegen het eind van januari kunnen alle Belgen die in aanmerking komen een oppepprik hebben gehad, aldus de premier.

Cultuursector blijft dicht

Door het aanhouden van de maatregelen is het onder meer tot 28 januari niet toegestaan om met meer dan twee personen te winkelen en is het devies vier dagen per week thuis te werken. Ook moeten cafés en restaurants om 23.00 uur dicht. Veel Nederlanders brachten de afgelopen tijd een bezoekje aan Antwerpen of Brussel, nu de horeca en winkels in eigen land dicht zijn.

Een eerder besluit van het Overlegcomité om ook de cultuursector dicht te houden, werd na protest teruggedraaid door de Belgische Raad van State. Er zou onvoldoende zijn gemotiveerd waarom het bezoeken van bijvoorbeeld bioscopen en theaters een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

11 uur geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

1 dag geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

1 dag geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

1 dag geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

1 dag geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

1 dag geleden