Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne

België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - België houdt twee van de kerncentrales die in 2025 zouden sluiten toch langer open. De regering laat ze nog tien jaar draaien nu onder meer de oorlog in Oekraïne het alternatief aardgas peperduur, onzeker en bedenkelijk heeft gemaakt.

"De oorlog verandert op een zeer ingrijpende wijze de manier waarop we naar energie kijken", zegt premier Alexander De Croo. België moet af van zijn "pijnlijke afhankelijkheid" van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Dit mede om de torenhoge energierekening te drukken en "Rusland minder middelen te geven om die vreselijke oorlog te financieren".

België ruziede lange tijd over de sluiting van de reactoren in Doel en Tihange, niet ver van de Nederlandse grens. De huidige regeringscoalitie besloot de al jaren geleden voorgenomen 'kernuitstap', kroonjuweel van het Vlaamse Groen en het Waalse Ecolo, door te zetten en tijdelijk extra gascentrales in te zetten. Maar coalitiepartner na coalitiepartner en medestander na medestander bedacht zich. Daarop zwichtten ook de groene partijen.

Hernieuwbare energie

De regeringspartijen hebben nu afgesproken dat ze gaan proberen de levensduur van Doel 4 en Tihange 3, de jongste van het land, tot 2035 te verlengen, zegt energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). De groenen hebben in ruil bedongen dat België 1 miljard euro extra steekt in de overgang naar hernieuwbare energie. Die zou daarmee "een ongeziene versnelling" krijgen. Vervangende gascentrales komen er toch, om zeker te stellen dat België nooit van elektriciteit verstoken raakt of de prijs weer ziet ontploffen.

Helemaal zeker is het nog niet dat de centrales nu ook daadwerkelijk openblijven. De regering moet nog gaan onderhandelen met uitbater Engie, die stelt dat het daarvoor te laat is. Maar volgens deskundigen is dat een geldkwestie.

Het afscheid van kernenergie stuit in heel Europa op steeds breder verzet. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen. Duitsland is een van de weinige resterende landen die lijkt vol te houden.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

48 minuten geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

50 minuten geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

51 minuten geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

12 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

13 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

14 uur geleden