Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne

België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - België houdt twee van de kerncentrales die in 2025 zouden sluiten toch langer open. De regering laat ze nog tien jaar draaien nu onder meer de oorlog in Oekraïne het alternatief aardgas peperduur, onzeker en bedenkelijk heeft gemaakt.

"De oorlog verandert op een zeer ingrijpende wijze de manier waarop we naar energie kijken", zegt premier Alexander De Croo. België moet af van zijn "pijnlijke afhankelijkheid" van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Dit mede om de torenhoge energierekening te drukken en "Rusland minder middelen te geven om die vreselijke oorlog te financieren".

België ruziede lange tijd over de sluiting van de reactoren in Doel en Tihange, niet ver van de Nederlandse grens. De huidige regeringscoalitie besloot de al jaren geleden voorgenomen 'kernuitstap', kroonjuweel van het Vlaamse Groen en het Waalse Ecolo, door te zetten en tijdelijk extra gascentrales in te zetten. Maar coalitiepartner na coalitiepartner en medestander na medestander bedacht zich. Daarop zwichtten ook de groene partijen.

Hernieuwbare energie

De regeringspartijen hebben nu afgesproken dat ze gaan proberen de levensduur van Doel 4 en Tihange 3, de jongste van het land, tot 2035 te verlengen, zegt energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). De groenen hebben in ruil bedongen dat België 1 miljard euro extra steekt in de overgang naar hernieuwbare energie. Die zou daarmee "een ongeziene versnelling" krijgen. Vervangende gascentrales komen er toch, om zeker te stellen dat België nooit van elektriciteit verstoken raakt of de prijs weer ziet ontploffen.

Helemaal zeker is het nog niet dat de centrales nu ook daadwerkelijk openblijven. De regering moet nog gaan onderhandelen met uitbater Engie, die stelt dat het daarvoor te laat is. Maar volgens deskundigen is dat een geldkwestie.

Het afscheid van kernenergie stuit in heel Europa op steeds breder verzet. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen. Duitsland is een van de weinige resterende landen die lijkt vol te houden.

Meer uit Buitenland

Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

18 minuten geleden
Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

37 minuten geleden
Topman CrowdStrike betuigt spijt voor grote storing

AUSTIN (ANP) - De topman van CrowdStrike, George Kurtz, heeft in een interview met NBC News spijt betuigd voor de grote wereldwijde storing die zijn bedrijf heeft veroorzaakt. "Het spijt ons diep", aldus Kurtz, die de problemen wijdt aan een gebrekkige update.

45 minuten geleden
Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als secretaris-generaal van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

1 uur geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

1 uur geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

2 uur geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

2 uur geleden