Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België heeft omikronpiek achter zich, denken experts

België heeft omikronpiek achter zich, denken experts

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België is het hoogtepunt van de omikrongolf voorbij, denken deskundigen. Na een wekenlange forse stijging van het aantal mensen dat de uiterst besmettelijke variant van het coronavirus opliep, daalt dat nu weer. Over twee weken kan België de coronamaatregelen mogelijk verder versoepelen, denkt viroloog Steven Van Gucht, die de regering adviseert over het coronabeleid.

Het dagrecord aan besmettingen was al een week geleden. Sindsdien daalt het aantal besmettingen iedere dag gestaag, en inmiddels is ook het weekgemiddelde gestokt.

"De daling zou weleens heel snel kunnen gaan", zegt de Gentse datawetenschapper Bart Mesuere tegen omroep VRT. Zoveel mensen hebben volgens hem inmiddels een omikronbesmetting doorgemaakt dat het virus geen nieuwe prooien meer weet te vinden. Ook viroloog Marc Van Ranst ziet de piek achter zich, zegt hij tegen de krant La Meuse.

Curve

Het aantal mensen dat door het virus in het ziekenhuis belandt, vlakt eveneens af en zal gaan dalen, zegt Van Gucht, de Belgische evenknie van RIVM-kopstuk Jaap van Dissel. "Ofwel zitten we nu op de piek, ofwel volgt die over enkele dagen." De curve van de ziekenhuisopnames loopt doorgaans een week of wat achter op die van de besmettingen.

Het virus zal blijven rondgaan, denkt Van Gucht, maar hij ziet daar geen been in nu dat de zorg voorlopig niet lijkt te zullen overvragen. "We mogen optimistisch zijn, want we zien ook niet meteen een nieuwe variant van het virus die de fakkel van omikron lijkt over te nemen."

Als het virus zo op de terugtocht blijft, kan België "midden februari mogelijk schakelen naar code oranje van de coronabarometer", verwacht van Gucht. Dan krijgen horeca, evenementen en nachtleven nog meer ruimte en kan er bijvoorbeeld ook weer worden gedanst.

Meer uit Buitenland

Bij moordaanslag op Trump gedode omstander is 50-jarige man

BETHEL PARK (ANP/RTR) - De omstander die zaterdag op het leven kwam bij een moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een 50-jarige man, Corey Comperatore. Dat blijkt uit een Facebook-post van zijn zus.

6 minuten geleden
Media: ook explosieven in woning aanslagpleger Trump gevonden

BETHEL PARK (ANP) - In de woning van de 20-jarige man die zaterdag een moordaanslag pleegde op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, zijn explosieven aangetroffen. Dat melden Amerikaanse media op basis van meerdere bronnen bij de autoriteiten. De Wall Street Journal meldde eerder al dat ook in de auto van de schutter explosieven waren gevonden.

50 minuten geleden
Oud-vicepresident Pence: in VS geen plaats voor politiek geweld

WASHINGTON (ANP) - Mike Pence, tussen 2017 en 2021 vicepresident onder Donald Trump, zei zondag dat er "in Amerika geen plaats is voor politiek geweld". Pence zei dit in reactie op de moordaanslag zaterdag op zijn voormalige baas. "Dergelijk geweld moet universeel worden veroordeeld", voegde hij toe aan zijn bericht op X.

51 minuten geleden
Premier Slowakije: aanslag Trump 'fotokopie' van aanslag op mij

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico ziet grote overeenkomsten tussen de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump en de aanslag op zijn eigen leven eerder dit jaar. "Het scenario is net een fotokopie", zei Fico in een verklaring op zijn website.

1 uur geleden
Melania Trump noemt aanslagpleger een monster

WASHINGTON (ANP) - Melania Trump, vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de man die zaterdag het vuur opende tijdens een campagnebijeenkomst van haar man een "monster" genoemd. Dat deed ze in een bericht op X, waarin ze de moordaanslag veroordeelde.

1 uur geleden
Schutter moordaanslag Trump kon geïdentificeerd worden door wapen

BETHEL PARK (ANP) - Het wapen waarmee zaterdag in Pennsylvania een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump werd gepleegd, is gebruikt om de schutter te identificeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens ABC News melden bronnen bij de politie dat het wapen legaal was aangeschaft door zijn vader.

1 uur geleden
Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

2 uur geleden