Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België heeft omikronpiek achter zich, denken experts

België heeft omikronpiek achter zich, denken experts

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België is het hoogtepunt van de omikrongolf voorbij, denken deskundigen. Na een wekenlange forse stijging van het aantal mensen dat de uiterst besmettelijke variant van het coronavirus opliep, daalt dat nu weer. Over twee weken kan België de coronamaatregelen mogelijk verder versoepelen, denkt viroloog Steven Van Gucht, die de regering adviseert over het coronabeleid.

Het dagrecord aan besmettingen was al een week geleden. Sindsdien daalt het aantal besmettingen iedere dag gestaag, en inmiddels is ook het weekgemiddelde gestokt.

"De daling zou weleens heel snel kunnen gaan", zegt de Gentse datawetenschapper Bart Mesuere tegen omroep VRT. Zoveel mensen hebben volgens hem inmiddels een omikronbesmetting doorgemaakt dat het virus geen nieuwe prooien meer weet te vinden. Ook viroloog Marc Van Ranst ziet de piek achter zich, zegt hij tegen de krant La Meuse.

Curve

Het aantal mensen dat door het virus in het ziekenhuis belandt, vlakt eveneens af en zal gaan dalen, zegt Van Gucht, de Belgische evenknie van RIVM-kopstuk Jaap van Dissel. "Ofwel zitten we nu op de piek, ofwel volgt die over enkele dagen." De curve van de ziekenhuisopnames loopt doorgaans een week of wat achter op die van de besmettingen.

Het virus zal blijven rondgaan, denkt Van Gucht, maar hij ziet daar geen been in nu dat de zorg voorlopig niet lijkt te zullen overvragen. "We mogen optimistisch zijn, want we zien ook niet meteen een nieuwe variant van het virus die de fakkel van omikron lijkt over te nemen."

Als het virus zo op de terugtocht blijft, kan België "midden februari mogelijk schakelen naar code oranje van de coronabarometer", verwacht van Gucht. Dan krijgen horeca, evenementen en nachtleven nog meer ruimte en kan er bijvoorbeeld ook weer worden gedanst.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

26 minuten geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

3 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

6 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

8 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

9 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

10 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

12 uur geleden