Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België geeft AstraZeneca-vaccin ook aan veertiger

België geeft AstraZeneca-vaccin ook aan veertiger

BRUSSEL (ANP) - België gaat het coronavaccin van AstraZeneca ook toedienen aan veertigers. Nog jongere Belgen die al een AstraZeneca-prik hebben gekregen, krijgen ook een tweede. De heel kleine kans op bloedstollingsproblemen weegt niet op tegen de bescherming die het middel veertigers en vijftigers biedt tegen het coronavirus, vinden de Belgische autoriteiten.

Uit ongerustheid over de zeldzame maar gevaarlijke combinatie van bloedklonters en een bloedplaatjestekort prikte België tot dusver enkel nog mensen van 56 jaar en ouder met het AstraZeneca-vaccin. Wie jonger is, heeft meer kans op de bijwerking en minder te winnen bij inenting. Nederland heeft die grens op 60 jaar gelegd.

Maar ook voor veertigers winnen de voordelen van de nadelen, concludeert België nu. Het land kan de AstraZeneca-vaccins ook niet missen om het inenten van burgers van middelbare leeftijd op stoom te houden. De leeftijdsgrens zakt daarom naar 41.

Zwangere vrouwen

Wie zonder problemen al eens is geprikt met het vaccin, kan zorgeloos de tweede nemen, wijst onderzoek volgens de Vlaamse minister Wouter Beke (Volksgezondheid) uit. Voor hen is daarom helemaal geen leeftijdsgrens meer.

Dat geldt ook voor het Janssen-vaccin. Dat middel lijkt heel soms dezelfde bijwerking te vertonen, maar het risico is zo klein dat ook bijvoorbeeld Nederland het voor alle leeftijden gebruikt. België volgt dat voorbeeld.

België gaat verder, anders dan Nederland, zwangere vrouwen met voorrang inenten.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 dag geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

1 dag geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

2 dagen geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 dagen geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

2 dagen geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 dagen geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

6 dagen geleden