Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgen mogen thuis weer mensen uitnodigen

Belgen mogen thuis weer mensen uitnodigen

BRUSSEL (ANP) - Inwoners van België mogen vanaf komende zondag, Moederdag, weer maximaal vier mensen thuis uitnodigen. Bij een volgende afspraak moeten het wel dezelfde mensen zijn. De Belgische premier Sophie Wilmès maakte de versoepeling woensdag bekend na beraad in de Nationale Veiligheidsraad met de leiders van de deelstaten.

Het is gezien de afvlakkende coronabesmettingen tijd om de teugels iets te laten vieren. Afspreken op een terras of balkon heeft de voorkeur en fysieke afstand blijft noodzakelijk, aldus de premier.

De politie kan dat niet controleren. Om te voorkomen dat iedereen nog veel langer "in zijn kot" moet blijven, deed Wilmès een sterk beroep op Belgen om zich aan de voorschriften te houden, waarbij ze het woord "contract" en "burgerzin" in de mond nam.

Winkels

Alle winkels mogen maandag hun deuren openen, zoals eerder aangekondigd met strikte inachtneming van strenge regels. Slechts 1 klant per 10 vierkante meter voor maximaal een halfuur is toegestaan. Mond- en neusbedekking wordt sterk aanbevolen. Markten mogen nog niet open, maar voedselkraampjes of foodtrucks kunnen wel toestemming vragen. Sportwedstrijden zijn tot minstens 31 juli verboden.

Het samenscholingsverbod dat sinds half maart geldt blijft van kracht. Daguitstapjes en ander toerisme zijn voorlopig nog niet toegestaan. Cafés en restaurants blijven tot nader order dicht. Over versoepeling van het verbod op niet-essentiële verplaatsingen wordt nagedacht.

Mondkapjes zijn sinds maandag verplicht in het openbaar vervoer en op bushaltes en stations. Die verplichting gaat ook gelden voor luchthavens. In het algemeen is het sterk aanbevolen mond en neus te bedekken in situaties waar afstand houden niet mogelijk is, zei de premier.

Meer uit Buitenland

Uiterst rechtse Bardella bekritiseert politieke oproep Mbappé

PARIJS (ANP/RTR) - De oproep van het Franse voetbalidool Kylian Mbappé om tegen "extremen" te stemmen bij de volgende verkiezingen is niet goed gevallen bij Jordan Bardella, de partijleider van de uiterst rechtse Rassemblement National (RN). Bardella uitte op televisie kritiek op de superster, die op dit moment met het Franse elftal actief is op het EK in Duitsland.

7 minuten geleden
Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

2 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

2 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

2 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

3 uur geleden
Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

4 uur geleden
Thais parlement keurt wet die homohuwelijk mogelijk maakt goed

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Het Thaise parlement heeft voor wetgeving gestemd die het homohuwelijk mogelijk maakt. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd. Dinsdag deed de Senaat dat.

5 uur geleden