Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgen mogen langer en met meer mensen samen tafelen of drinken

Belgen mogen langer en met meer mensen samen tafelen of drinken

BRUSSEL (ANP) - Belgen mogen binnenkort weer langer naar café en restaurant. Nu de corona-epidemie aan kracht blijft inboeten, mogen ze bovendien met dubbel zoveel mensen aan tafel (van vier naar acht), hebben de verantwoordelijke ministers besloten.

Nu moet de horeca nog om 23.30 uur sluiten, maar dat wordt 01.00 uur, zegt premier Alexander De Croo. De versoepeling gaat volgende week zondag in, precies op tijd voor de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal. Daarvoor hebben de Rode Duivels, het Belgische elftal, zich al geplaatst.

Kroegbazen en restauranthouders mogen tafels straks ook weer wat dichter bij elkaar zetten dan 1,5 meter. Mits ze die scheiden door een plexiglaswand. Wie liever thuis mensen ontvangt, krijgt ook meer ruimte. Ook daar zijn niet langer vier, maar acht gasten toegestaan. Het samenscholingsverbod wordt helemaal afgeschaft. Voor kerkdiensten, huwelijken en begrafenissen gelden geen beperkingen meer.

Meer versoepelingen

De verruiming komt bovenop al aangekondigde versoepelingen. Zo wordt thuiswerken niet langer verplicht en mag winkelen weer als vanouds. Over een maand komen de ministers opnieuw bijeen, en "dan zouden we eigenlijk moeten kunnen spreken over de afschaffing van heel veel van de overgebleven beperkingen", zegt De Croo. Dan kan het sluitingsuur voor de horeca er misschien helemaal af en mag mogelijk ook weer worden gedanst.

De premier wijst erop dat er nog maar amper tweehonderd coronapatiënten op de intensive care liggen, waar dat er "nauwelijks een paar weken geleden nog duizend waren". De Croo ziet "allemaal zeer positieve tekenen" en "dat zorgt ervoor dat we een stuk minder zorgen hebben". Dat dankt hij aan "de vaccinatie, die een echt Belgisch succesverhaal aan het worden is".

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

42 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

1 uur geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

3 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden