Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu had de vergelijking op X gemaakt. Na een reactie van de Belgische regering heeft de ambassadeur het bericht aangepast. Maar persbureau Belga meldt dat donderdag Belgische parlementariërs de Belgische regering hebben opgeroepen om de Israëlische ambassadeur officieel op het matje te roepen. In de Kamer zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dat ze "gechoqueerd" was door de vergelijking. Parlementsleden lieten zich vergelijkbaar uit.

De zaak draait om een fotomontage van de Vlaamse krant De Morgen met vrijgelaten Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. De krant had erbij geschreven dat die slachtoffers "altijd iemands vader of kind" zijn. "Marc Dutroux was ook iemands kind", reageerde de ambassadeur op X, verwijzend naar de kindermoordenaar die in de jaren negentig zes meisjes opsloot en verkrachtte en die nog steeds staat voor een collectief Belgisch trauma.

Gevoelig

De Israëlische ambassadeur vindt dat haar punt wel "overeind blijft". Voor de Vlaamse omroep VRT legde ze uit dat voor haar een "crimineel van Hamas" niet op één lijn gesteld mag worden "met een onschuldige Israëlische gijzelaar".

De situatie ligt politiek extra gevoelig omdat andersom vorige week de Belgische ambassadeur in Israël wel werd ontboden. Dat gebeurde nadat de Belgische premier Alexander De Croo, op reis in Israël, zich aan de grens met Gaza kritisch had uitgelaten over Israëls optreden.

Meer uit Buitenland

Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

14 minuten geleden
Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

LANSING (ANP) - De voorverkiezingen dinsdag in de Amerikaanse staat Michigan hebben niet tot verrassingen geleid. Aan Democratische zijde won president Joe Biden ruim, hij stond na het sluiten van de stembussen op een voorspelde 79 procent van de stemmen (de 'expected vote'). Aan Republikeinse zijde kreeg voormalig president Donald Trump met 65 procent een flinke meerderheid. Alle grote Amerikaanse media hebben Biden en Trump tot winnaars uitgeroepen.

36 minuten geleden
Leger Oekraïne trekt zich terug uit twee dorpen nabij Avdiivka

KYIV (ANP) - Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit nog twee dorpen in de buurt van de oostelijke stad Avdiivka, die eerder deze maand werd veroverd door Russische troepen. Dat meldt de Oekraïense militaire woordvoerder Dmytro Lykhovy. Volgens hem hebben de Russen bij de zware gevechten "aanzienlijke verliezen" geleden.

1 uur geleden
Media: VS eisen garanties Israël over gebruik Amerikaanse wapens

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen medio maart schriftelijke garanties ontvangen van Israël over de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten Amerikaanse wapens in Gaza inzetten. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en Israëlische regeringsfunctionarissen.

2 uur geleden
Zelensky arriveert in Albanië voor veiligheidsconferentie

TIRANA (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Albanië voorafgaand aan een veiligheidsconferentie. Daar wordt vanaf woensdag de Oekraïne-Zuidoost-Europa Top gehouden, waaraan verschillende leiders uit de regio deelnemen. Het is Zelensky's eerste bezoek aan het Balkanland sinds de Russische invasie van Oekraïne twee jaar geleden.

2 uur geleden
VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

6 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

8 uur geleden