Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgen betalen meeste belasting op motorvoertuig

Belgen betalen meeste belasting op motorvoertuig

BRUSSEL (ANP) - Belgen betalen van alle Europese burgers de meeste belasting per motorvoertuig. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autobranchevereniging European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). Op de ranglijst staat Nederland in de middenmoot.

In de berekening worden belastingen op de aanschaf (bijvoorbeeld BTW), het bezit (bijvoorbeeld wegenbelasting) en het gebruik (benzinebelasting) van motorvoertuigen meegenomen. Belgen betalen per motorvoertuig gemiddeld 3187 euro per jaar aan belasting, Nederlanders 2158 euro. Spanjaarden zijn belastingtechnisch het goedkoopst uit. Zij betalen jaarlijks gemiddeld 1068 euro belasting per motorvoertuig.

Duitsland ontvangt per motorvoertuig jaarlijks gemiddeld 1963 euro belasting. Omdat geen Europees land meer voertuigen heeft dan Duitsland, verdienen onze oosterburen meer geld aan motorvoertuigenbelastingen dan welk Europees land dan ook: bijna 100 miljard euro. Franse burgers betalen per motorvoertuig jaarlijks gemiddeld 1911 euro aan belasting, Italianen 1727 euro.

Volledige budget

In totaal wordt er in grote Europese landen ruim 398 miljard euro verdiend aan belastingen op motorvoertuigen. Dat is ruimschoots twee keer het volledige budget van de Europese Unie (EU). Volgens Eric-Mark Huitema, de Nederlandse directeur-generaal van ACEA, moet dat geld worden geïnvesteerd in een goede infrastructuur voor voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden. In het eerste kwartaal van dit jaar was 14 procent van de nieuwe auto's die werden verkocht elektrisch oplaadbaar, zegt Huitema.

In totaal zorgt de Europese auto-industrie voor 14,6 miljoen banen. Dat is bijna 7 procent van alle Europese banen. De EU verdiende het afgelopen jaar 74 miljard euro meer aan de auto-industrie dan ze eraan kwijt was.

Meer uit Financieel

Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

1 minuut geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

40 minuten geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

1 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

2 uur geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

3 uur geleden
Bloomberg: VS wil forse tariefverlaging in gesprekken met China

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.

4 uur geleden
Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

4 uur geleden