Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgen betalen meeste belasting op motorvoertuig

Belgen betalen meeste belasting op motorvoertuig

BRUSSEL (ANP) - Belgen betalen van alle Europese burgers de meeste belasting per motorvoertuig. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autobranchevereniging European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). Op de ranglijst staat Nederland in de middenmoot.

In de berekening worden belastingen op de aanschaf (bijvoorbeeld BTW), het bezit (bijvoorbeeld wegenbelasting) en het gebruik (benzinebelasting) van motorvoertuigen meegenomen. Belgen betalen per motorvoertuig gemiddeld 3187 euro per jaar aan belasting, Nederlanders 2158 euro. Spanjaarden zijn belastingtechnisch het goedkoopst uit. Zij betalen jaarlijks gemiddeld 1068 euro belasting per motorvoertuig.

Duitsland ontvangt per motorvoertuig jaarlijks gemiddeld 1963 euro belasting. Omdat geen Europees land meer voertuigen heeft dan Duitsland, verdienen onze oosterburen meer geld aan motorvoertuigenbelastingen dan welk Europees land dan ook: bijna 100 miljard euro. Franse burgers betalen per motorvoertuig jaarlijks gemiddeld 1911 euro aan belasting, Italianen 1727 euro.

Volledige budget

In totaal wordt er in grote Europese landen ruim 398 miljard euro verdiend aan belastingen op motorvoertuigen. Dat is ruimschoots twee keer het volledige budget van de Europese Unie (EU). Volgens Eric-Mark Huitema, de Nederlandse directeur-generaal van ACEA, moet dat geld worden geïnvesteerd in een goede infrastructuur voor voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden. In het eerste kwartaal van dit jaar was 14 procent van de nieuwe auto's die werden verkocht elektrisch oplaadbaar, zegt Huitema.

In totaal zorgt de Europese auto-industrie voor 14,6 miljoen banen. Dat is bijna 7 procent van alle Europese banen. De EU verdiende het afgelopen jaar 74 miljard euro meer aan de auto-industrie dan ze eraan kwijt was.

Meer uit Financieel

Jurist: niet makkelijk om geld terug te krijgen van Booking.com

AMSTERDAM (ANP) - Het wordt niet eenvoudig voor klanten om geld terug te krijgen van Booking.com voor te hoge tarieven voor verblijven, stelt juridisch specialist Sjaak Drinkenburg van juridisch dienstverlener DAS. Hij reageert daarmee op de massaclaim van de Consumentenbond tegen de bekende hotelboekingssite, die binnen een week al meer dan 180.000 aanmeldingen kreeg.

25 minuten geleden
Frankrijk deelt boete van 40 miljoen uit om nepkortingen Shein

PARIJS (ANP/RTR) - Een Franse toezichthouder heeft een boete van 40 miljoen euro uitgedeeld voor misleiding rond kortingen in de webshop Shein. In veel gevallen ging het om nepaanbiedingen, stelt de Franse marktwaakhond DGCCRF.

45 minuten geleden
Topman Bitvavo treedt tijdelijk terug om onderzoek

AMSTERDAM (ANP) - Topman Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt tijdelijk zijn taken neer. Hij treedt terug omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

1 uur geleden
Rivièra Maison mogelijk gered, curator in gesprek over doorstart

AMSTERDAM (ANP) - "Verschillende geïnteresseerde partijen" hebben zich bij de curator gemeld voor de failliete Nederlandse woonwinkelketen Rivièra Maison. Curator Erik Schuurs is met "een aantal van hen" in gesprek en onderzoekt een doorstart. De winkels van Rivièra Maison, dat vorige maand failliet werd verklaard, gaan vrijdag weer voorlopig open, laat de curator weten.

1 uur geleden
Booking.com ziet risico 'onnodige' massaclaims in het buitenland

AMSTERDAM (ANP) - Booking.com ziet het risico dat claimclubs in andere landen op ideeën komen door de massaclaim van de Consumentenbond tegen het bedrijf. Dat kan tot onnodige procedures leiden, heeft een woordvoerder van de hotelboekingssite gezegd tegen het ANP. Volgens hem is de Nederlandse claim gebaseerd op een onjuiste interpretatie van eerdere uitspraken. "Het is echt onzin om te stellen dat Booking de prijzen kunstmatig heeft opgedreven."

1 uur geleden
Eneco houdt twee gascentrales langer open tegen overvol stroomnet

ROTTERDAM/ARNHEM (ANP) - Energieleverancier Eneco heeft met hoogspanningsnetbeheerder TenneT afgesproken om twee gascentrales bij Utrecht langer open te houden. Daarmee willen de bedrijven voorkomen dat het stroomnet op een belangrijk punt vastloopt. De centrales van de Lage Weide bij Utrecht zouden eigenlijk in 2028 sluiten, maar Eneco en TenneT houden ze in ieder geval tot begin 2030 draaiende.

3 uur geleden
Beveiligingsbranche kritisch op plannen voor beveiliging Schiphol

GORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche is kritisch op de plannen voor de beveiliging van Schiphol die de luchthaven woensdag bekend heeft gemaakt. Die kunnen mogelijk averechts uitwerken, stelt de brancheorganisatie, die vreest voor onduidelijkheid en botsende belangen.

3 uur geleden