Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belg Van Moer soleert naar ritzege in Critérium du Dauphiné

Belg Van Moer soleert naar ritzege in Critérium du Dauphiné

ISSOIRE (ANP) - De Belg Brent Van Moer heeft de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Het was een rit over 182 kilometer met start en finish in Issoire. De renner van Lotto Soudal bleef in de slotfase alleen voorop over van een kopgroep van oorspronkelijk vier vluchters. Het peloton kwam in de laatste kilometers amper dichterbij.

De Italiaan Sonny Colbrelli won de sprint om de tweede plaats, voor de Fransman Clément Venturini. Van Moer boekte zijn eerste profzege een week nadat een blunder hem de winst in de Ronde van Limburg had gekost. Daar nam hij in de laatste kilometer als eenzame vluchter de verkeerde afslag en reed hij niet richting finishdoek maar in het spoor van auto's die van het parcours werden geleid. "Natuurlijk was ik enorm teleurgesteld, maar dit maakt natuurlijk alles goed", vertelde de 23-jarige Belg die in 2019 als grote belofte naar de profs overstapte. "Ik wilde laten zien dat ik een koers kan afmaken."

Na het wegvallen van de Amerikaan Ian Garrison reden nog drie koplopers lang voorop met een voorsprong die maximaal 5 minuten bedroeg. De Oostenrijker Patrick Gamper, de Fransman Cyril Gautier en Van Moer deden op het oog een kansloze poging een massasprint te voorkomen. Maar op het lokale circuit met telkens twee klimmetjes hield het drietal lang stand. De laatste keer dat de Col de la Croix des Gardes moest worden bedwongen - op ruim 15 kilometer voor de finish - ging Van Moer alleen in de aanval.

Voorsprong

Van Moer had eenmaal boven nog een voorsprong van een minuut op het inmiddels jagende peloton. Dalend richting Issoire hield hij verrassend stand. "Ongelooflijk om hier, tussen al die grote namen, mijn eerste profzege te boeken", sprak de Belg. "Het plan was meegaan in een ontsnapping en hopen dat er een paar goede renners bij zouden zitten."

De Dauphiné gaat maandag verder met een rit van Brioude naar Saugues. De lastigste etappes van de achtdaagse rittenkoers door Frankrijk zijn komend weekeinde.

Meer uit Sport

IOC krijgt kritiek na oproep Russen en Belarussen toe te laten

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De oproep van het Internationaal Olympisch Comité aan de sportbonden om individuele atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten tot wedstrijden is slecht gevallen bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.

2 uur geleden
Van de Zandschulp geeft voorsprong weg en mist kwartfinales Miami

MIAMI (ANP) - Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami af te dwingen. De beste tennisser van Nederland, als 26e geplaatst in Florida, gaf in de vierde ronde een voorsprong uit handen tegen de Fin Emil Ruusuvuori, die met 4-6 6-4 7-5 won. Van de Zandschulp stond met 6-4 4-3 voor, met een servicebreak. In de derde set kwam hij van een 5-2-achterstand nog terug tot 5-5.

2 uur geleden
Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

DEN HAAG (ANP) - IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro. Met dat bedrag kan de topsportaccommodatie zogeheten battery packs installeren, schrijft sportminister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze hulp kan topsport doorgaan in Thialf, waar veel belangrijke schaatswedstrijden plaatsvinden en Nederlandse toppers ook vaak trainen.

2 uur geleden
Rusland: criteria toelating atleten zijn onaanvaardbaar

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De criteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft geformuleerd voor de deelname van individuele atleten uit Rusland en Belarus aan internationale wedstrijden zijn onaanvaardbaar. Dat zegt Stanizlav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité.

4 uur geleden
Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

4 uur geleden
IOC verhoogt steun aan Oekraïense sport naar 7 miljoen euro

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.

5 uur geleden
IOC roept sportbonden op om Russen en Belarussen toe te laten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept sportbonden op om Russen en Belarussen weer te laten meedoen aan internationale competities. Het gaat dan alleen om individuele sporten. In teamsporten zijn Rusland en Belarus sowieso niet welkom.

6 uur geleden