Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beleidsmakers ECB lijken meer vertrouwen te hebben in herstel'

'Beleidsmakers ECB lijken meer vertrouwen te hebben in herstel'

FRANKFURT (AFN) - Meerdere beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) lijken meer vertrouwen te hebben in het herstel van de economie in Europa. Daarmee neemt de noodzaak voor monetaire stimulans af. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij de centrale bank. De ECB komt donderdag met zijn rentebesluit en nieuwe prognoses.

Naar verluidt zullen er donderdag weinig veranderingen te zien zijn als het gaat om de prognoses voor de inflatie en de productie. De economische groei zal naar verwachting iets hoger uitvallen dan geraamd. Dat komt dan vooral door de toename van de consumentenbestedingen.

De beleidsmakers zouden een verdere verruiming van het huidige opkoopprogramma van obligaties van 1,35 biljoen euro niet gerechtvaardigd vinden. Daarbij wordt uiteraard uitgegaan van de kennis van nu, waarbij veel onzekerheden boven de markt hangen. De ECB zou later dit jaar kunnen besluiten nog ruimhartiger te zijn met de opkoop van schulden. De sleutel van deze beslissing ligt in december, zo klinkt het.

Geen vuurwerk

Een woordvoerder van de ECB weigerde commentaar te geven op de geruchten. De uitkomsten van de monetaire beleidsvergadering worden donderdagmiddag bekendgemaakt. Economen verwachten morgen geen vuurwerk. Uit een rondgang door persbureau Bloomberg komt naar voren dat de meeste ondervraagden ervan uitgaan dat de ECB zijn opkoopprogramma tegen december opvoert. Daarbij wordt in doorsnee op een bedrag van 350 miljard euro gerekend.

De ECB zei in juni op een krimp van de economie in de eurozone dit jaar van 9 procent te rekenen. Dat zou de slechtste prestatie van het machtsblok ooit zijn. Daarbij werd in het bijzonder gewezen op risico's, zoals een tweede golf van het virus, permanente schade aan de arbeidsmarkten en zwakkere consumptie, juist vanwege de aanhoudende onzekerheden.

Op niveau

Recente data laten zien dat de detailhandelsverkopen weer op niveau zijn. Daarnaast staan regeringen niet te springen om nieuwe lockdownmaatregelen in te stellen, ook niet als het virus zich sterk verspreidt.

Naar verwachting wordt de waardestijging van de euro aan de lijst met risico's toegevoegd. Sinds eind maart won de euro alleen al 10 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Daarbij werd het niveau van 1,20 dollar per euro voor het eerst in twee jaar doorbroken.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

3 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

4 uur geleden
Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

6 uur geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

7 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

9 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiƫn) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

10 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geƫindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

10 uur geleden