Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggingsondernemingen doen genoeg aan naleving sancties Rusland

Beleggingsondernemingen doen genoeg aan naleving sancties Rusland

AMSTERDAM (ANP) - Beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen doen voldoende om te zorgen dat ze de Europese sancties tegen Rusland naleven. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

De instellingen zijn zich zeer bewust van de sancties en er is een sterke wil om die na te leven. Sinds eind februari meldden de instellingen zelf 21 mogelijke gevallen waarbij gesanctioneerde personen zaken wilden doen in Europa. Vervolging van dergelijke gevallen ligt niet bij de AFM, maar bij Justitie.

Risico's dat de sancties toch ontdoken kunnen worden, zijn er ook. Bijvoorbeeld als de beleggingsondernemingen en -instellingen taken uitbesteden. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de screening of klanten op de sanctielijsten voorkomen. Daarbij moeten ze goed beseffen dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor naleving van de sancties en bedrijven moeten dus controleren of externe partijen de screening uitvoeren zoals afgesproken, aldus de AFM.

Ook moeten beleggingsondernemingen en -instellingen bewust zijn dat gesanctioneerde partijen bewust zullen proberen de sancties te omzeilen. Dat kan bijvoorbeeld door beleggingen op naam van familieleden en zakenrelaties onder te brengen. De toezichthouder stelt dat de financiële instellingen daar beducht op moeten zijn door onderzoek naar relaties van personen op de sanctielijsten.

Meer uit Financieel

Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

23 minuten geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

1 uur geleden
Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

2 uur geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

3 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

3 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

3 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

4 uur geleden