Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggersclub vreest flinke financiële tegenvaller bij Ajax

Beleggersclub vreest flinke financiële tegenvaller bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vreest voor een flinke financiële tegenvaller bij Ajax. De voetbalclub moet de door de ontslagen Sven Mislintat aangekochte spelers later dit jaar opnieuw waarderen, en volgens directeur Gerben Everts van de beleggersclub kan dat zomaar leiden tot een afboeking van tientallen miljoenen euro's. Daarvoor zal Ajax dan tijdig met een winstwaarschuwing moeten komen, zegt hij.

Mislintat was afgelopen zomer directeur voetbalzaken bij de club en kocht voor meer dan 100 miljoen euro aan spelers, totdat hij werd ontslagen om gebrek aan draagvlak. Ajax stelde vervolgens een onderzoek in naar het handelen van de 51-jarige Duitser. Volgens Everts is daaruit naar voren gekomen dat allerlei controles die normaal hadden moeten plaatsvinden bij grote transfers, helemaal niet zijn gedaan.

De VEB-directeur stelt dat de club waarschijnlijk veel te veel heeft betaald voor de spelers. Everts voorziet niet direct financiële problemen bij de club. Maar de schade kan volgens hem verder oplopen als de door Mislintat aangekochte spelers ervoor kiezen om lang bij Ajax op de bank te blijven zitten en tegelijk een hoog salaris blijven ontvangen. Ook is het de vraag of bijvoorbeeld de verkoop van merchandise niet een knauw krijgt door de problemen bij de club.

Kritiek

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er geen aanwijzingen zijn voor belangenverstrengeling door Mislintat. Everts uit op dit punt echter forse kritiek op de aanpak van Ajax. Volgens hem is de studie, die werd uitgevoerd door accountantskantoor KPMG, "niet diepgravend genoeg". Ook zijn de uitkomsten volgens hem niet onafhankelijk omdat de conclusies door de raad van commissarissen zelf zijn opgesteld.

Everts dringt nu aan op "zelfreflectie" in de top van Ajax. Commissarissen die afgelopen zomer al toezichthouder waren bij de club, zouden over hun positie moeten nadenken. Datzelfde geldt volgens Everts voor president-commissaris Michael van Praag, op wie de VEB-directeur vorige week al forse kritiek uitte naar aanleiding van een fout rond het registreren van aandelen.

De aandeelhouders van Ajax komen op 21 mei bijeen om te vergaderen over het geplande ontslag van algemeen directeur Alex Kroes en het onderzoek naar Mislintat. Maar de meerderheid van de stemmen ligt bij de bestuursraad van Ajax. Everts wil komende tijd met die raad gaan praten. Volgens hem zijn de belangen van de beleggers en de raad hetzelfde, namelijk dat Ajax er zo snel mogelijk weer bovenop komt.

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

2 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

3 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

5 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

5 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

5 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

6 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

8 uur geleden