Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggersclub dringt aan op opstappen Michael van Praag bij Ajax

Beleggersclub dringt aan op opstappen Michael van Praag bij Ajax

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dringt aan op het opstappen van president-commissaris Michael van Praag bij Ajax. "Ik zou in zijn positie de eer aan mezelf laten en Ajax gunnen dat ze echt een nieuw begin kan maken", zei VEB-directeur en voormalig bestuurder bij toezichthouder AFM, Gerben Everts, voor de camera van NOS.

De omroep meldde vrijdag dat ook Van Praag de fout in is gegaan met aandelen in Ajax, door zijn stukken niet bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Eerder deze week had de raad van commissarissen, die onder leiding staat van Van Praag, nog algemeen directeur Alex Kroes geschorst omdat die vlak voor het naar buiten komen van zijn aanstelling bij Ajax duizenden aandelen had gekocht. Daarmee zou Kroes zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis.

"Het zijn niet veel aandelen, maar het gaat om het principe", zei Everts tegen de NOS over de misstap van Van Praag. "En het principe, dat heeft hij heel duidelijk ook richting de heer Kroes verwoord. Op dit niveau speel je gewoon als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League. En dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."

Boete

Volgens Everts had Van Praag zijn aandelen in Ajax afgelopen najaar al moeten laten registreren. Dat hij dit heeft nagelaten zou Van Praag ook een boete kunnen opleveren. Everts stelt dat de AFM hier in theorie een boete voor kan opleggen van een half miljoen euro.

Een woordvoerster van de AFM benadrukt dat de toezichthouder verschillende maatregelen kan nemen bij een overtreding van de regels. Partijen die de fout in gaan kunnen bijvoorbeeld eerst een waarschuwingsbrief krijgen, maar ook een last onder dwangsom. Op individuele gevallen gaat de AFM niet in.

"In algemene zin geldt dat bestuurders en commissarissen hun aandelenbezit in de eigen en daaraan gelieerde uitgevende onderneming moeten melden bij de AFM."

Meer uit Voetbal

Joselu schiet Real in slotfase met twee treffers naar CL-finale

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft zich in een spectaculaire slotfase van de thuiswedstrijd tegen Bayern München alsnog naar de finale van de Champions League geknokt. De ingevallen Joselu was de gevierde man bij de kampioen van Spanje. De spits maakte in de 88e minuut gelijk en trof in blessuretijd opnieuw doel (2-1). Het eerste duel tussen beide Europese giganten leverde vorige week geen winnaar op (2-2).

7 minuten geleden
Noodlijdend Vitesse is benaderd door verschillende partijen

ARNHEM (ANP) - Vitesse is in een poging de club te redden in gesprek met een investeringsmaatschappij uit Bahrein die banden zou hebben met fondsen uit de Verenigde Staten. Dat meldt De Gelderlander op basis van bronnen bij de noodlijdende club uit Arnhem.

1 uur geleden
Fiorentina houdt Club Brugge uit finale van Conference League

BRUGGE (ANP) - Fiorentina heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League bereikt. De club uit Florence speelde 1-1 bij Club Brugge en dat was genoeg na de 3-2-zege in Italië vorige week.

2 uur geleden
Bayern München start met De Ligt en Mazraoui tegen Real Madrid

MADRID (ANP) - Matthijs de Ligt begint met Bayern München aan de uitwedstrijd tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. De verdediger is op tijd hersteld van een knieblessure om aan de aftrap te staan in Estadio Santiago Bernabéu.

2 uur geleden
Nederlands elftal start Nations League in Eindhoven

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal begint de vierde editie van de Nations League op zaterdag 7 september tegen Bosnië en Herzegovina in Eindhoven. Het Philips Stadion kreeg bij de vorige groepsfase van het landentoernooi, die Nederland afsloot als groepswinnaar, geen wedstrijd toegewezen.

10 uur geleden
Dortmund verwacht hogere winst na halen finale Champions League

DORTMUND (ANP/BLOOMBERG) - De beursgenoteerde voetbalclub Borussia Dortmund heeft zijn winstverwachting verhoogd na het bereiken van de finale van de Champions League. De Duitsers versloegen Paris Saint Germain woensdagavond in Parijs met 1-0, na de eerdere zege op eigen veld (1-0). Dortmund stond in 2013 voor het laatst in de finale van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs.

11 uur geleden
Doelman Barkas langer bij FC Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Griekse keeper Vasilis Barkas staat ook volgend seizoen onder de lat bij FC Utrecht. De club uit de Domstad heeft de optie in zijn aflopende contract gelicht. De 29-jarige doelman is bezig aan zijn tweede seizoen bij de huidige nummer 7 van de Eredivisie.

11 uur geleden