Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggersclaims tegen Daimler om dieselkwestie stapelen zich op

Beleggersclaims tegen Daimler om dieselkwestie stapelen zich op

STUTTGART (ANP) - Boze beleggers hebben via een Duitse rechtbank nog eens honderden miljoenen euro's aan schadevergoedingen geëist van Daimler. Ze vinden dat het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz te laat openheid van zaken heeft gegeven over verdenkingen van gesjoemel met uitstootmetingen bij dieselauto's.

In één proces alleen al eisen beleggers bijna 250 miljoen euro aan schadevergoedingen, meldde de rechtbank van Stuttgart. Daarnaast zijn drie andere zaken tegen het autoconcern goed voor claims ter waarde van 100 miljoen euro. Samen met de al lopende procedures tegen Daimler komt dat neer op ruimschoots meer dan 1 miljard euro aan geëiste schadeloosstellingen.

Justitie in Duitsland verdenkt Daimler ervan in bepaalde dieselauto's illegale technologie te hebben verwerkt, waardoor de uitstootwaardes in laboratoriumtests gunstiger leken dan ze in werkelijkheid waren. Verschillende groepen beleggers beweren dat Daimler te laat met informatie kwam over de financiële gevolgen van deze affaire. Aandelen die ze op dat moment kochten of bezaten werden daardoor minder waard, zonder dat ze zich dit realiseerden.

Daimler trof onlangs al een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de milieutoezichthouder EPA wegens het dieselschandaal. Volgens de Amerikaanse autoriteiten verkocht Daimler tussen 2009 en 2016 in de VS 250.000 dieselauto's met sjoemelsoftware. De autofabrikant kocht voor 1,5 miljard dollar verdere vervolging af in de VS. Daimler spreekt alle beschuldigingen van fraude met emissietests tegen.

Meer uit Financieel

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

19 minuten geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

1 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

1 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

1 uur geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

2 uur geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

2 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

3 uur geleden