Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers zetten Allianz flink lager en duwen AEX naar record

Beleggers zetten Allianz flink lager en duwen AEX naar record

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Allianz leverde maandag flink aan beurswaarde in op de Duitse beurs. Beleggers schrokken ervan dat Amerikaanse autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar de vermogensbeheertak van het financiële concern. Nieuwe kwartaalresultaten van Heineken vielen wel goed bij beleggers en hielpen de Amsterdamse AEX-index aan een nieuw slotrecord. Verder viel onder meer het koersverloop van Air France-KLM op, dat flink herstelde van een zware verliesbeurt voor het weekend.

In Frankfurt kelderde Allianz bijna 8 procent. De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen na een klacht van enkele pensioenfondsen in de Verenigde Staten. Zij klaagden vermogensbeheerder Allianz Global Investors aan voor het niet veiligstellen van hun investeringen tijdens de ineenstorting van de financiële markten aan het begin van de coronapandemie.

Aan het Damrak stond Heineken, dat 0,6 procent won, in de schijnwerpers. De bierbrouwer zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen als gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar waarschuwde wel voor nieuwe coronabeperkingen in delen van de wereld en hogere grondstofprijzen. Heineken verwacht dan ook dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

Heineken

De hoofdindex op Beursplein 5 steeg mede door de koerswinst van Heineken met 0,5 procent tot 758,22 punten. Eerder op de dag bereikte de graadmeter met 762,19 punten al de hoogste stand ooit. De AEX ging over een breed front omhoog, met als koploper het beweeglijke vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield dat 2,6 procent vooruit ging. De MidKap won 0,4 procent tot 1057,92 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

Air France-KLM kreeg er op zijn beurt 4 procent aan beurswaarde bij. Het aandeel daalde vrijdag nog 4,6 procent. Beleggers reageerden toen op het verlies van bijna 1,5 miljard euro dat de luchtvaartcombinatie leed in het tweede kwartaal. Het bedrijf presteerde desondanks beter dan alom verwacht en zag voor de belangrijke zomermaanden tekenen van herstel.

Meggitt

Elders in Europa trok Meggitt de aandacht, vanwege een koerssprong van bijna 57 procent in Londen. De Britse leverancier van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, defensie- en energiesector wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Parker Hannifin voor omgerekend ruim 7 miljard euro.

De euro was 1,1875 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4 procent goedkoper op 71,05 dollar. Brentolie daalde 3,5 procent in prijs tot 72,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

13 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

20 uur geleden