Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers worden volgens AFM bestookt met misleidende reclames

Beleggers worden volgens AFM bestookt met misleidende reclames

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer Nederlanders beleggen en al die nieuwe beleggers worden bestookt met misleidende reclames. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die bij de presentatie van haar jaarverslag waarschuwt dat mensen op het verkeerde been worden gezet door leuzen als 'gratis' of 'commissievrij' beleggen. En bij claims over duurzame beleggingen is het ook uitkijken geblazen.

Tijdens de coronalockdowns en waarschijnlijk ook door de lage rentes is beleggen voor veel mensen een gewilde bezigheid geworden. Volgens de toezichthouder steeg het aantal huishoudens dat belegt afgelopen jaar met 12 procent tot 1,9 miljoen. Onlinebrokers proberen in te spelen op deze trend door de nieuwkomers met verleidelijke reclame-uitingen naar hun platforms en beleggingsapps te lokken. De AFM merkt dat ze de kosten en risico's van beleggen daarbij bagatelliseren.

Een disclaimer als "beleggen gaat gepaard met risico’s" is naar de smaak van de financiële waakhond te algemeen wanneer tegelijk op specifieke voordelen van een product of dienst wordt gewezen. Ook moet informatie kloppen en duidelijk zijn, wat niet altijd het geval is. Een gratis dienst zou eigenlijk niet bestaan.

Greenwashing

Wat de AFM verder opvalt is dat duurzaam beleggen een enorme vlucht neemt. Maar daarmee zou eveneens het risico op teleurstellingen bij beleggers toenemen. Dit komt omdat beleggingsfondsen het begrip duurzaam zeer uiteenlopend kunnen invullen. Onderzoek bij meer dan tien fondsen wijst uit dat aanbieders in grote mate zelf bepalen wat duurzaam bij hun precies betekent. Als belegger moet je dus goed opletten waarin je je geld steekt.

Aandelen in fondsen die als duurzaam worden aangeprezen zijn vaak ook onderdeel van gewone fondsen, geeft de AFM aan. Duurzame fondsen bevatten bijvoorbeeld veel techaandelen die ook bij niet-groene beleggers populair zijn. Bij duurzame fondsen worden de meest vervuilende beleggingen doorgaans wel uitgesloten. Maar de toezichthouder vraagt zich af of dit voldoende is en beleggers eigenlijk niet meer verwachten van zo'n duurzaam fonds.

De AFM waarschuwt al langer voor 'greenwashing', oftewel het duurzamer voorstellen van beleggingen dan ze in werkelijkheid zijn. Tegelijk is het nog lastig om partijen die hun groene beleggingen te veel aandikken daarop aan te pakken. Voor reclame-uitingen zijn een aantal jaar geleden wel heldere regels opgesteld. De AFM roept alle spelers in de markt op om eigen advertenties nog eens tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. Vier partijen zijn al door de toezichthouder aangesproken op hun reclame-praktijken.

Meer uit Financieel

Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

18 minuten geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

24 minuten geleden
First Republic Bank toont herstel op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.

33 minuten geleden
SodM waarschuwt voor veiligheid op Noordzee door groeiende drukte

DEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

37 minuten geleden
Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft maandag een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. "We zullen natuurlijk met haar samenwerken in alle zaken waar ze zich zorgen over maken", aldus het in Oostenrijk gevestigde Red Bull in een verklaring.

1 uur geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

1 uur geleden
Staat: procedures voor krimpbesluit Schiphol waren niet nodig

HAARLEM (ANP) - Het verlagen van het aantal vluchten via Schiphol van 500.000 naar 460.000 is volgens de Staat noodzakelijk om de balans op de luchthaven en de omgeving te herstellen. Dat zei de landsadvocaat tijdens een kort geding in de rechtbank van Haarlem, waar verschillende luchtvaartmaatschappijen de door de Staat voorgenomen krimp van Schiphol aanvechten. Zij voeren aan dat de Staat niet de juiste procedures heeft doorlopen, maar volgens de landsadvocaat zijn die helemaal niet aan de orde.

2 uur geleden