Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers worden volgens AFM bestookt met misleidende reclames

Beleggers worden volgens AFM bestookt met misleidende reclames

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer Nederlanders beleggen en al die nieuwe beleggers worden bestookt met misleidende reclames. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die bij de presentatie van haar jaarverslag waarschuwt dat mensen op het verkeerde been worden gezet door leuzen als 'gratis' of 'commissievrij' beleggen. En bij claims over duurzame beleggingen is het ook uitkijken geblazen.

Tijdens de coronalockdowns en waarschijnlijk ook door de lage rentes is beleggen voor veel mensen een gewilde bezigheid geworden. Volgens de toezichthouder steeg het aantal huishoudens dat belegt afgelopen jaar met 12 procent tot 1,9 miljoen. Onlinebrokers proberen in te spelen op deze trend door de nieuwkomers met verleidelijke reclame-uitingen naar hun platforms en beleggingsapps te lokken. De AFM merkt dat ze de kosten en risico's van beleggen daarbij bagatelliseren.

Een disclaimer als "beleggen gaat gepaard met risico’s" is naar de smaak van de financiële waakhond te algemeen wanneer tegelijk op specifieke voordelen van een product of dienst wordt gewezen. Ook moet informatie kloppen en duidelijk zijn, wat niet altijd het geval is. Een gratis dienst zou eigenlijk niet bestaan.

Greenwashing

Wat de AFM verder opvalt is dat duurzaam beleggen een enorme vlucht neemt. Maar daarmee zou eveneens het risico op teleurstellingen bij beleggers toenemen. Dit komt omdat beleggingsfondsen het begrip duurzaam zeer uiteenlopend kunnen invullen. Onderzoek bij meer dan tien fondsen wijst uit dat aanbieders in grote mate zelf bepalen wat duurzaam bij hun precies betekent. Als belegger moet je dus goed opletten waarin je je geld steekt.

Aandelen in fondsen die als duurzaam worden aangeprezen zijn vaak ook onderdeel van gewone fondsen, geeft de AFM aan. Duurzame fondsen bevatten bijvoorbeeld veel techaandelen die ook bij niet-groene beleggers populair zijn. Bij duurzame fondsen worden de meest vervuilende beleggingen doorgaans wel uitgesloten. Maar de toezichthouder vraagt zich af of dit voldoende is en beleggers eigenlijk niet meer verwachten van zo'n duurzaam fonds.

De AFM waarschuwt al langer voor 'greenwashing', oftewel het duurzamer voorstellen van beleggingen dan ze in werkelijkheid zijn. Tegelijk is het nog lastig om partijen die hun groene beleggingen te veel aandikken daarop aan te pakken. Voor reclame-uitingen zijn een aantal jaar geleden wel heldere regels opgesteld. De AFM roept alle spelers in de markt op om eigen advertenties nog eens tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. Vier partijen zijn al door de toezichthouder aangesproken op hun reclame-praktijken.

Meer uit Financieel

Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

32 minuten geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

1 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

1 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

2 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

2 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

2 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

2 uur geleden