Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers wachten op reactie Israël na aanval door Iran

Beleggers wachten op reactie Israël na aanval door Iran

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een flink lager begin. De Europese beurshandel leek maandag nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

Ondanks de druk van de Verenigde Staten op Israël om niet terug te slaan, heeft de Israëlische regering laten weten dat Iran "op een gepast moment" een prijs zal betalen voor de aanval. De vrees voor een escalatie van het conflict blijft daarmee boven de financiële markten hangen. Die vrees zorgde maandag al voor koersverliezen op Wall Street.

Ook de Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag opnieuw omlaag. De Nikkei in Tokio zakte 1,9 procent. De Hang Seng-index in Hongkong en de beurs in Shanghai verloren 1,6 en 0,7 procent, ondanks een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie. De op een na grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal met 5,3 procent, terwijl economen hadden gerekend op een groeicijfer van 4,8 procent. De Chinese winkelverkopen en de industriële productie stegen in maart echter minder sterk dan verwacht.

Kwartaalcijfers Fastned

Op het Damrak zullen chipmachinemaker ASML en staalconcern ArcelorMittal mogelijk bewegen op analistenrapporten. ASML kreeg een koopadvies van investeringsbank Evercore, terwijl ArcelorMittal door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst werd gehaald.

Fastned kwam met resultaten. Het snellaadbedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal met dik 42 procent groeien tot 18,9 miljoen euro. Het aantal klanten van de laadstations nam toe met bijna 62 procent. Fastned wil in 2024 tussen de 38 en 53 nieuwe stations bouwen. Eind 2025 verwacht het bedrijf tussen de 420 en 450 operationele stations te hebben.

Olie- en eurokoers

Ook B&S opende de boeken. De bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens zag de omzet in 2023 met 3,3 procent stijgen. De nettowinst steeg met 33 procent tot 48 miljoen euro. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei.

De olieprijzen gingen omhoog door de onrust in het Midden-Oosten. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 86,01 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 90,68 dollar per vat. De euro was 1,0617 dollar waard, tegen 1,0637 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

22 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden