Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers wachten op ontwikkelingen Evergrande, AEX daalt licht

Beleggers wachten op ontwikkelingen Evergrande, AEX daalt licht

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging maandag licht omlaag. De beurshandel bleef in de greep van de perikelen rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande. Volgens Chinese staatsmedia staat het financieel geplaagde bedrijf op het punt om iets meer dan de helft van zijn belang in zijn vastgoeddivisie te verkopen. Verder bleven de markten in de ban van de inflatie. Beleggers staan daarbij voor de vraag of de sterke prijsstijgingen een tijdelijk fenomeen zijn, of dat de centrale banken sneller de coronasteun moeten afbouwen om de inflatie te beteugelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 762,15 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1051,69 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

In Hongkong werd de handel in de aandelen Evergrande en Evergrande Properties Services stilgelegd. Volgens de staatskrant Global Times wil het Chinese vastgoedconcern Hopson Development voor omgerekend 4,3 miljard euro een belang van 51 procent nemen in de vastgoeddivisie Evergrande. De dreiging van een faillissement van vastgoedreus Evergrande, die kampt met een schuldenberg van 260 miljard euro, houdt investeerders al geruime tijd in de ban.

Galapagos

In de AEX noteerde het aandeel ING (min 4,3 procent) ex dividend. Chiptoeleverancier Besi behoorde tot de staartgroep met een verlies van dik 2 procent. Bierbrouwer Heineken voerde de stijgers aan met een plus van 0,9 procent.

Galapagos daalde 1,5 procent in de MidKap. De biotechnoloog heeft de werving van patiënten voor zijn onderzoek met het middel filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn afgerond. In overleg met samenwerkingspartner Gilead zal Galapagos de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen voor de studie. Gilead betaalt daarvoor 15 miljoen dollar aan Galapagos. Renewi steeg bijna 5 procent. Het afval- en recyclingsbedrijf verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar na sterke prestaties in de eerste jaarhelft.

Morrisons

In Londen zakte Morrisons bijna 4 procent. De Amerikaanse private investeerder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) heeft de biedingsstrijd rond de Britse supermarktketen gewonnen. Tijdens een speciale veiling versloeg CD&R met een bod van 7 miljard pond (omgerekend 8,2 miljard euro) zijn rivaal Fortress Investment Group, een onderdeel van de Japanse investeerder SoftBank.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1603 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 75,45 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 78,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

9 minuten geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

31 minuten geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

47 minuten geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

49 minuten geleden
Duitse export stijgt in april, maar krachtig herstel blijft uit

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in april weer gestegen na de forse daling in maart. Het herstel van de uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt goed nieuws, maar is volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski te zwak om echt voor opluchting te zorgen. Ook zijn er volgens hem zeer weinig tekenen van een sterker herstel in de komende maanden.

1 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

2 uur geleden
Beurswaarde streamingplatform Viaplay ruimschoots gehalveerd

AMSTERDAM (ANP) - Viaplay heeft maandag ruim de helft van zijn beurswaarde zien verdampen op de beurs in Stockholm. Het Zweedse streamingplatform, dat in Nederland onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de verslechterde marktomstandigheden en trok zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn in. Ook stapt topman Anders Jensen per direct op. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann.

2 uur geleden