Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

Ook kunnen Amerikaanse beleggers dinsdag voor het eerst reageren op de schuldendeal. Maandag waren de beurzen op Wall Street namelijk gesloten vanwege Memorial Day. Vrijdag lieten de Amerikaanse beurzen echter al stevige winsten zien door de hoop op een schuldendeal in de VS.

De AEX-index op het Damrak lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. In Londen keren beleggers terug na een lang weekeinde.

Azië

De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent hoger onder aanvoering van chiptester Advantest. De Japanse beurs bereikte maandag al het hoogste niveau sinds juli 1990. De Hang Seng-index in Hongkong verloor tussentijds 0,5 procent.

In Seoul hielpen de Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung en SK Hynix de Kospi aan een winst van 1 procent. De chipsector staat wereldwijd in de belangstelling door het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Vorige week lieten de Nederlandse chipbedrijven ASMI, ASML en Besi al flinke koerswinsten zien.

Ebusco en Borussia Dortmund

Op het Damrak liet Ebusco weten de batterijen te leveren voor het eerste nieuw te bouwen waterstofbinnenvaartschip ooit. De fabrikant van elektrische bussen zet daarmee de eerste stap in de scheepvaart.

In Frankfurt blijft de blik gericht op Borussia Dortmund. De beursgenoteerde Duitse voetbalclub raakte maandag meer dan een kwart van zijn waarde kwijt na het mislopen van de Duitse landstitel.

AEX en euro

De AEX sloot maandag na een rustige handelssessie 0,5 procent lager op 764,10 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 925,59 punten en de beurzen in Frankfurt en Parijs verloren ook 0,2 procent.

De euro was 1,0688 dollar waard, tegen 1,0713 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 72,18 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 76,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen. Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en Calvé, zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 15 miljard euro. Exclusief overnames en afgestoten activiteiten bedroeg steeg de omzet met 4,4 procent. Het aantal verkochte producten nam toe met 2,2 procent. Het concern bevestigde daarnaast de groeiverwachting voor dit jaar.

19 minuten geleden
Unilever voert verkoop Dove-shampoo en Knorr-blokjes op

LONDEN (ANP) - Unilever weet weer meer voedingsmiddelen en verzorgingsproducten te verkopen. Na een periode waarin het bedrijf achter merken als Knorr, Dove en Calvé de omzet vooral dankzij duurdere producten zag stijgen, neemt nu het volume voor het tweede kwartaal op rij toe.

25 minuten geleden
Hinder vliegverkeer door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk, maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

29 minuten geleden
Betalingsverwerker Adyen verdient meer bij bestaande klanten

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de forse uitbreiding van een klant. Mede dankzij die groei van dit niet bij naam genoemde bedrijf had de Amsterdamse fintechonderneming bijna de helft meer werk. Ook maakten andere al bestaande klanten meer gebruik van de diensten van Adyen.

48 minuten geleden
Daling bij nieuwe orders voor chiptoeleverancier Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het eerste kwartaal de instroom van orders zien dalen. Het bedrijf uit Duiven levert bijvoorbeeld technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips. In verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones en de autosector is er zwakte, nu de investeringshausse in de chipindustrie van eerdere jaren minder is geworden.

57 minuten geleden
Omzet Fugro stijgt door bouw van nieuwe windparken op zee

LEIDSCHENDAM (ANP) - Fugro blijft goede zaken doen met bodemonderzoek voor nieuwe windparken op zee. De inkomsten van het bedrijf namen daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar fors toe.

1 uur geleden
A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument

VEVEY (ANP) - Nestlé, het bedrijf achter A-merken als KitKat, Maggi en Nespresso, blijft last houden van concurrentie van goedkopere merken na stevige prijsstijgingen in de afgelopen jaren. Het bedrijf wist de omzet in het eerste kwartaal weliswaar op te voeren dankzij hogere prijzen, maar de hoeveelheid verkochte producten bleef dalen.

1 uur geleden