Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

Powell zei in een speech in Atlanta na het slot van de Europese beurshandel dat de rente in de Verenigde Staten "ver in restrictief terrein is". Op de financiële markten wordt in toenemende mate verwacht dat de Fed in maart al kan gaan beginnen met het verlagen van de rente. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid.

Door de speculaties over een renteverlaging zwakt de waarde van de Amerikaanse dollar af. Dat heeft er weer voor gezorgd dat de goudprijs naar een nieuw recordniveau is gestegen. De goudprijs klom in Singapore tot 2135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude record van iets meer dan 2075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken. Later zakte de prijs wel weer wat terug tot circa 2087 dollar.

Wisselend beeld

Op de beurzen in Azië was maandag een wisselend beeld te zien. De Nikkei in Tokio daalde 0,6 procent, maar in Seoul en Sydney stonden plussen op de borden. De Hang Seng in Hongkong ging 0,7 procent omlaag. Het in grote financiële problemen verkerende Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft van een rechter tot eind januari uitstel gekregen om met een herstructureringsplan te komen. Het aandeel Evergrande won ongeveer een tiende.

In de AEX kan staalconcern ArcelorMittal in beweging komen door een koopadvies van zakenbank Jefferies. JPMorgan verlaagde juist het beleggingsadvies voor chemicaliëndistributeur IMCD.

Olie en euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 0,8 procent tot 73,45 dollar en Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 78,14 dollar per vat. De euro was 1,0865 dollar waard, tegen 1,0883 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.

De AEX eindigde vrijdag met een plus van 0,8 procent op 771,37 punten. Op Wall Street werden winsten tot 0,8 procent geboekt.

Meer uit Financieel

Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

19 minuten geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

51 minuten geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

53 minuten geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

1 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

1 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden
Europese Commissie wil dat EU zuinig blijft met gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet ook de komende jaren minder aardgas blijven verbruiken, vindt de Europese Commissie. De energiecrisis mag dan geluwd zijn, "besparen blijft nodig" omdat de EU bijvoorbeeld af wil van Russische fossiele brandstoffen.

2 uur geleden