Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schuiven zorgen aan de kant en zoeken naar koopjes

Beleggers schuiven zorgen aan de kant en zoeken naar koopjes

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsbedrijf Adyen heeft vrijdag op de beurs in Amsterdam meer dan 8 procent aan beurswaarde gewonnen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, chipbedrijven ASMI en ASML en bijvoorbeeld ING en Philips gingen ook flink omhoog, terwijl de aandelenmarkten over de gehele linie een duidelijk herstel lieten zien. Beleggers legden hun zorgen over de inflatie en vrees voor een recessie weer wat naast zich neer en gingen op zoek naar koopjes.

De lijst met hoofdfondsen aan het Damrak kende alleen maar winnaars. Adyen, dat afgelopen maanden flink aan waarde had verloren, was duidelijk de uitschieter. Maar er was nog een hele groep met bedrijven die afgerond 5 procent meer waard werden. De AEX-index ging 2,8 procent hoger de de handel uit op 694,13 punten.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was het beeld vergelijkbaar. Daar waren vastgoedbedrijf WDP en sportschooluitbater Basic-Fit de grootste uitschieters, met plussen tot bijna 10 procent. De MidKap dikte 3 procent aan tot 1015,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,6 procent.

Slecht nieuws

Eerder deze week was het beeld op de beurzen nog heel anders. Toen bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, hoger was uitgevallen dan verwacht. Om de hoge inflatie te bestrijden zal de Federal Reserve de rente stevig moeten verhogen en hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor beleggingen als aandelen. Ook remt een hogere rente de economie af waardoor de kans op een recessie ontstaat.

De markten verwerkten vrijdag ook nog het nodige bedrijfsnieuws. Heijmans steeg in Amsterdam meer dan 3 procent. Het bouwbedrijf koopt Dynniq Energy, een energiespecialist die zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van stroomstations op het elektriciteitsnet. Een overnamesom werd niet gegeven.

Elders in Europa trok Ceconomy de aandacht. Het Duitse moederbedrijf van de elektronicaketens MediaMarkt en Saturn boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet. Volgens Ceconomy liggen de verkopen weer boven het niveau van voor de coronapandemie. Het aandeel won dik 3 procent in Frankfurt.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom klom ruim 2 procent. Het telecomconcern, dat onlangs de verkoop van zijn Nederlandse mobiele aanbieder T-Mobile afrondde, boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Ook schroefde het concern zijn verwachtingen op.

De euro was 1,0410 dollar waard, tegen 1,0402 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,7 procent in prijs tot 110,09 dollar. Brentolie kostte 3,3 procent meer op 110,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

4 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

14 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

15 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

16 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

18 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

20 uur geleden