Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

Boeing noteerde aanvankelijk in de plus, maar het aandeel zakte in het rood toen het nieuws over de productiefout naar buiten kwam. Boeiing eindigde uiteindelijk bijna 1 procent lager. Oorzaak van het euvel zijn zogeheten gap-fillers in een vliegtuigonderdeel dat is bedoeld voor het creëren van horizontale stabiliteit. Die gap-fillers zouden een onjuist formaat kunnen hebben. Boeing gaat alle betrokken toestellen nu nogmaals goed controleren.

Coinbase leverde bij beursopening ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde in en sloot met een min van dik 12 procent. Volgens de SEC heeft Coinbase sinds 2019 miljarden dollars verdiend aan illegale dienstverlening. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al met aanklachten was gekomen tegen branchegenoot Binance en diens topman Changpeng Zhao, wegens misleiding van beleggers en toezichthouders. Ook zou dat platform verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten.

Afpersing

De graadmeters op Wall Street lieten over de gehele linie weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de recente sterke opmars en kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Dan zal duidelijk worden of de Amerikaanse centrale bank inderdaad een pauze zal inlassen met het verhogen van de rente, zoals door beleggers wordt gehoopt. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 33.573,28 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 4283,85 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,4 procent naar 13.276,42 punten.

Farmaceut Merck & Co (min 2,7 procent) wist ook de aandacht op zich gericht. Het bedrijf heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid vanwege hervormingen die zijn bedoeld om de kosten voor bepaalde medicijnen te verlagen. Volgens het bedrijf komt de actie van de overheid neer op afpersing. Merck is de eerste grote farmaceut die de maatregelen juridisch aanvecht. Het Witte Huis denkt niet dat de gang naar de rechter zal slagen.

Meer uit Financieel

Illegale winst uit dwangarbeid hoogst in Europa en Centraal-Azië

GENÈVE (ANP) - De illegale winsten uit dwangarbeid zijn met 84 miljard dollar per jaar het hoogst in Europa en Centraal-Azië, komt naar voren uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De ILO doet in opdracht van de Verenigde Naties (VN) onderzoek naar arbeidsvraagstukken en brengt daar adviezen over uit. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de illegale winst uit dwangarbeid wereldwijd is toegenomen met zeker 37 procent sinds 2014. "We weten nu dat de situatie alleen maar erger is geworden", zegt directeur-generaal Gilbert F. Houngbo van de ILO.

15 minuten geleden
Failliet Nederlands snoepbedrijf overgenomen door branchegenoot

OOSTERHOUT (ANP) - De failliete snoepleverancier Vero Sweet Presents uit Waalwijk wordt overgenomen door branchegenoot Holland Foodz. Dat meldt de producent van oud-Hollands snoep uit het Brabantse Oosterhout. Vero leverde onder meer speciaal snoep voor feestdagen zoals harten met bonbons. Het bedrijf ging een maand geleden failliet.

40 minuten geleden
Unilever stijgt in hogere AEX na afsplitsen ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom 5 procent.

48 minuten geleden
Aandacht voor Unilever op Damrak na afstoten ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Unilever. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro.

1 uur geleden
Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom dik 5 procent.

1 uur geleden
Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

3 uur geleden