Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

Boeing noteerde aanvankelijk in de plus, maar het aandeel zakte in het rood toen het nieuws over de productiefout naar buiten kwam. Boeiing eindigde uiteindelijk bijna 1 procent lager. Oorzaak van het euvel zijn zogeheten gap-fillers in een vliegtuigonderdeel dat is bedoeld voor het creëren van horizontale stabiliteit. Die gap-fillers zouden een onjuist formaat kunnen hebben. Boeing gaat alle betrokken toestellen nu nogmaals goed controleren.

Coinbase leverde bij beursopening ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde in en sloot met een min van dik 12 procent. Volgens de SEC heeft Coinbase sinds 2019 miljarden dollars verdiend aan illegale dienstverlening. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al met aanklachten was gekomen tegen branchegenoot Binance en diens topman Changpeng Zhao, wegens misleiding van beleggers en toezichthouders. Ook zou dat platform verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten.

Afpersing

De graadmeters op Wall Street lieten over de gehele linie weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de recente sterke opmars en kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Dan zal duidelijk worden of de Amerikaanse centrale bank inderdaad een pauze zal inlassen met het verhogen van de rente, zoals door beleggers wordt gehoopt. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 33.573,28 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 4283,85 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,4 procent naar 13.276,42 punten.

Farmaceut Merck & Co (min 2,7 procent) wist ook de aandacht op zich gericht. Het bedrijf heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid vanwege hervormingen die zijn bedoeld om de kosten voor bepaalde medicijnen te verlagen. Volgens het bedrijf komt de actie van de overheid neer op afpersing. Merck is de eerste grote farmaceut die de maatregelen juridisch aanvecht. Het Witte Huis denkt niet dat de gang naar de rechter zal slagen.

Meer uit Financieel

Von der Leyen verwacht lagere gasprijzen in Europa

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie verwacht dat de gasprijzen in Europa gaan dalen, omdat er steeds meer leveringen zijn van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd.

29 minuten geleden
Apple verkoopt 19 procent minder iPhones in China

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft in het eerste kwartaal van het jaar 19 procent minder iPhones verkocht in China, meldt onderzoeksbureau Counterpoint Research. Het Amerikaanse techconcern kende daarmee het slechtste kwartaal in China sinds 2020. Apple kampt met tegenwind door de felle concurrentie van onder meer het Chinese Huawei en met een verbod voor Chinese overheidsmedewerkers om iPhones mee te brengen naar het werk.

36 minuten geleden
ACM eist duidelijkheid van On That Ass over boxershortabonnement

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlineboxershortverkoper On That Ass gedwongen om duidelijker te zijn over de abonnementen die worden aangeboden. Volgens de toezichthouder beloofde On That Ass consumenten een gratis boxershort, maar zaten zij vervolgens vast aan een abonnement. Het bedrijf heeft inmiddels gehoor gegeven aan de eis van de ACM en vermeldt nu op de website dat klanten bij bestelling van een gratis onderbroek een abonnement afsluiten.

37 minuten geleden
OVV: industrie moet ambitieuzer zijn in bescherming omwonenden

DEN HAAG (ANP) - Industrieën moeten "ambitieuzer zijn" in de bescherming van de gezondheid van omwonenden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de raad weten bedrijven goed welke uitstoot ze veroorzaken, maar hebben ze niet altijd oog voor het effect daarvan op omwonenden.

55 minuten geleden
Nederlands healthtechbedrijf verkocht voor 'ruim half miljard'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Het healthtechbedrijf Enovation wordt verkocht aan de Franse elektronicafabrikant Legrand, meldt het Nederlandse bedrijf op zijn website. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar persbureau Bloomberg meldt op basis van gesprekken met ingewijden dat de overnamesom "meer dan 500 miljoen euro" bedraagt.

1 uur geleden
X moet van Australische rechter video's steekpartij verwijderen

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Socialmediaplatform X moet volgens een voorlopig bevel van een Australische rechtbank alle beelden van een steekpartij in een kerk in Sydney van vorige week verwijderen. X-eigenaar Elon Musk heeft de regering vervolgens op zijn platform van censuur beschuldigd.

1 uur geleden
Reuters: geavanceerde AI-chips in handen China, ondanks sancties

BEIJING/SINGAPORE (ANP/RTR) - Chinese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben geavanceerde AI-chips van Nvidia in handen, ondanks sancties van de Verenigde Staten die dat moeten voorkomen. Dat stelt persbureau Reuters na het inzien van honderden Chinese aanbestedingsdocumenten.

1 uur geleden