Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

De FDA kaartte de oververhitting aan van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten. Volgens de FDA zijn er veel meldingen binnengekomen over problemen met een verwarmingselement van de bevochtiger voor de DreamStation 2. Philips zegt dat patiënten het apparaat wel kunnen blijven gebruiken. Patiënten en zorgverleners die ermee werken wordt wel aangeraden de machines goed te controleren op ongewone geuren. Ook moeten ze goed de gebruiksaanwijzing volgen.

Het algehele beurssentiment was over het algemeen positief. De AEX-index aan het Damrak ging ondanks het koersverlies van Philips met een winst de handel uit. Aangevoerd door chipbedrijven Besi, ASMI en ASML (met plussen tot 3,3 procent) eindigde de hoofdgraadmeter 0,1 procent hoger op 761,99 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 860,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Ajax

Techinvesteerder Prosus zakte op zijn beurt 0,1 procent, na publicatie van de volledige halfjaarcijfers. Interim-topman Ervin Tu, die in september het roer overnam na het plotselinge vertrek van de Nederlandse topman Bob van Dijk, verklaarde aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt met het doel om de winstgevende groei aan te jagen. Dat winstdoel denkt het bedrijf nu in de tweede jaarhelft te behalen.

Verder ging het aandeel Ajax vlak de handel uit. De beursgenoteerde voetbalclub heeft bekendgemaakt dat Marijn Beuker vanaf 1 december aan de slag gaat als directeur voetbal. Hij wordt verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, alle direct daaraan ondersteunende disciplines en voor de afdelingen scouting en voetbalanalyses.

De euro was 1,0965 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 77,23 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 82,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder

DEN HAAG (ANP) - Wonen in Nederland wordt de komende jaren veel duurder omdat huizen moeten worden aangepast aan klimaatverandering, melden de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een rapport. Zonder ingrijpen van vooral de overheid worden de verschillen tussen arme en rijke mensen nog groter. Een deel van de huiseigenaren heeft volgens hen dan ook hulp nodig om hun huis klimaatbestendig te kunnen maken.

2 uur geleden
Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder

DEN HAAG (ANP) - Wonen in Nederland wordt de komende jaren veel duurder omdat huizen moeten worden aangepast aan klimaatverandering, melden de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een rapport. Zonder ingrijpen van vooral de overheid worden de verschillen tussen arme en rijke mensen nog groter. Een deel van de huiseigenaren heeft volgens hen dan ook hulp nodig om hun huis klimaatbestendig te kunnen maken.

2 uur geleden
Nvidia in de verkoop op negatief Wall Street, Walmart wel omhoog

NEW YORK (ANP) - Aandelen Nvidia werden dinsdag 4,4 procent lager gezet op Wall Street, na een maandenlange aandelenrally van de Amerikaanse beurslieveling. Het concern, de belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), maakt woensdag na het slot van de beurs in New York zijn kwartaalresultaten bekend. De verwachtingen zijn hooggespannen.

3 uur geleden
Google naar Duitse rechter om bedrijfsgeheimen te beschermen

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is naar de rechter gestapt in Duitsland in een poging om zijn bedrijfsgeheimen te beschermen. Dat deed het techbedrijf nadat een Duitse kartelwaakhond had gezegd dat Google zijn bedrijfsvoering bekend moet maken aan twee concurrenten, navigatiespecialist TomTom en spraakassistent Cerence.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX opnieuw in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI gingen dinsdag voor de tweede dag op rij stevig omlaag op het Damrak. Beleggers verzilverden een deel van hun winsten in aanloop naar de resultaten van Nvidia die woensdag op het programma staan. Dat Amerikaanse bedrijf is momenteel de belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

8 uur geleden
Supermarktconcern Walmart koopt Amerikaanse maker van smart-tv's

BENTONVILLE (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart neemt de maker van smart-tv's Vizio over voor 2,3 miljard dollar, omgerekend meer dan 2,1 miljard euro. Daarmee versterkt de retailgigant de reclame- en media-activiteiten van het bedrijf.

9 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na cijfers en overname

NEW YORK (ANP) - Walmart behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De grootste supermarktketen van de Verenigde Staten boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor het huidige boekjaar vielen beter uit dan voorzien. Walmart kondigde daarnaast aan de maker van smart-tv's Vizio te kopen voor 2,3 miljard dollar. Het concern verkoopt al jaren tv's van dat merk.

10 uur geleden