Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schrikken van interesse Unilever in miljardenovername

Beleggers schrikken van interesse Unilever in miljardenovername

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zijn maandag geschrokken van de interesse die Unilever heeft in een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK). Het aandeel ging hard omlaag op de beurs in Amsterdam. Met een mogelijke deal zouden miljarden euro's gemoeid zijn, en dat is niet iets waar beleggers meteen erg warm voor lopen. Verder was sprake van een tamelijk rustige beursdag. Dat komt ook doordat Wall Street een dagje gesloten bleef vanwege Martin Luther King Day.

Unilever raakte bijna 7 procent kwijt en was daarmee de grootste daler in de AEX. Het concern bevestigde eind vorig jaar al een poging te hebben gedaan om het onderdeel los te weken van GSK. De divisie, die onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt, zou volgens Unilever goed passen in de plannen van het concern om zich meer op gezondheid, beauty en hygiƫne te richten.

Van een deal is evenwel nog geen sprake. Het bod van naar verluidt zo'n 60 miljard euro was te laag. Persbureau Bloomberg meldde dat Unilever al met banken heeft gesproken om extra financiering te krijgen om mogelijk met een hoger bod te komen. Analisten denken dat Unilever waarschijnlijk miljarden meer op tafel zal moeten leggen. Een overname van de GSK-divisie zou de grootste ooit zijn voor Unilever.

Londen

In Londen ging de beurskoers van GSK wel duidelijk omhoog, met een plus van zo'n 4 procent. Het Britse farmaceutische concern kondigde eerder al aan zijn consumententak dit jaar op eigen benen te zetten en apart naar de beurs te willen brengen. Ook grote investeringsmaatschappijen zouden naar verluidt al interesse hebben getoond in het onderdeel.

Door het forse koersverlies van Unilever sloot de AEX-index op Beursplein 5 uiteindelijk 0,3 procent in de min op 781,32 punten. Andere beursgraadmeters in Europa wonnen licht terrein. De Amsterdamse MidKap klom 0,7 procent tot 1085,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Besi

Chipbedrijf Besi (plus 6,2 procent) was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen aan het Damrak, geholpen door een flinke verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank. Ook chipmachinefabrikant ASML en chipfonds ASMI behoorden tot de winnaars. Hun aandelen stegen rond de 2 procent.

De euro was 1,1406 dollar waard tegen 1,1420 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 84,11 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 86,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse verkeersautoriteit ontdekt sjoemelsoftware in diesels BMW

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.

32 minuten geleden
ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.

1 uur geleden
Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

2 uur geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiƫle markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

4 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

5 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

5 uur geleden