Beleggers scherp op verkiezingen, Sintra en nieuwe inflatiecijfers
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers houden in de nieuwe beursweek de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scherp in de gaten. In beide landen resulteren die verkiezingen mogelijk in politieke aardverschuivingen, iets wat ook economisch grote consequenties kan hebben. Zo zou een mogelijke overwinning van radicaal-rechts in Frankrijk tot extra discussies en zorgen over de overheidsfinanciën kunnen leiden.
De Franse beurzen leden recent al flinke koersverliezen nadat president Emmanuel Macron onverwacht vervroegde parlementsverkiezingen had uitgeschreven, omdat zijn partij een grote nederlaag leed bij de Europese verkiezingen. Als radicaal-rechts zondag en in de beslissende tweede ronde volgend weekend opnieuw de grote winnaar wordt, moet de president mogelijk veel macht inleveren.
Dat laatste zou voor grote onzekerheid kunnen zorgen. Een vraag is onder meer wat het resultaat zal betekenen voor de overheidsfinanciën, zeker omdat de Europese Commissie het land nog geen twee weken geleden heeft berispt om zijn grote begrotingstekort. Ongeacht wie er wint, voorzien economen hierover een botsing tussen Parijs en Brussel.
Stembus
De Britten gaan donderdag naar de stembus. Daar lijkt oppositiepartij Labour voor het eerst in jaren weer de grootste te worden. Een overwinning van Labour kan volgens economen gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk. In het verkiezingsprogramma van Labour staat dat de grenscontroles voor goederen zoals vlees en land- en tuinbouwproducten uit de Europese Unie versoepeld moeten worden. Nu zorgen die steeds strengere controles voor veel papierwerk en lange vertragingen in bijvoorbeeld Britse havens, onder meer door personeelstekorten.
Bij beleggers gaat de aandacht komende dagen ook naar nieuwe inflatiecijfers in de eurozone, onder meer ook uit Nederland. De agenda is nog leeg als het gaat om bedrijfsresultaten, maar maandag begint wel de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Portugese Sintra. Op het door de Europese Centrale Bank (ECB) georganiseerde forum zullen de centrale bankiers waarschijnlijk laten weten hoe ze tegen de hoge inflatie aankijken en wat dat betekent voor de toekomstige rentetarieven.
Verder komt in de Verenigde Staten eind van de week het maandelijkse banenrapport van de overheid naar buiten. Dat moet meer duidelijkheid geven over de Amerikaanse banenaanwas, wat in het land een belangrijke rol speelt voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt zou de Fed meer ruimte bieden om de rente langer hoog te houden.
Meer uit Financieel
BARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
12 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
14 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
20 uur geleden