
Beleggers scherp op verkiezingen, Sintra en nieuwe inflatiecijfers
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers houden in de nieuwe beursweek de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scherp in de gaten. In beide landen resulteren die verkiezingen mogelijk in politieke aardverschuivingen, iets wat ook economisch grote consequenties kan hebben. Zo zou een mogelijke overwinning van radicaal-rechts in Frankrijk tot extra discussies en zorgen over de overheidsfinanciën kunnen leiden.
De Franse beurzen leden recent al flinke koersverliezen nadat president Emmanuel Macron onverwacht vervroegde parlementsverkiezingen had uitgeschreven, omdat zijn partij een grote nederlaag leed bij de Europese verkiezingen. Als radicaal-rechts zondag en in de beslissende tweede ronde volgend weekend opnieuw de grote winnaar wordt, moet de president mogelijk veel macht inleveren.
Dat laatste zou voor grote onzekerheid kunnen zorgen. Een vraag is onder meer wat het resultaat zal betekenen voor de overheidsfinanciën, zeker omdat de Europese Commissie het land nog geen twee weken geleden heeft berispt om zijn grote begrotingstekort. Ongeacht wie er wint, voorzien economen hierover een botsing tussen Parijs en Brussel.
Stembus
De Britten gaan donderdag naar de stembus. Daar lijkt oppositiepartij Labour voor het eerst in jaren weer de grootste te worden. Een overwinning van Labour kan volgens economen gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk. In het verkiezingsprogramma van Labour staat dat de grenscontroles voor goederen zoals vlees en land- en tuinbouwproducten uit de Europese Unie versoepeld moeten worden. Nu zorgen die steeds strengere controles voor veel papierwerk en lange vertragingen in bijvoorbeeld Britse havens, onder meer door personeelstekorten.
Bij beleggers gaat de aandacht komende dagen ook naar nieuwe inflatiecijfers in de eurozone, onder meer ook uit Nederland. De agenda is nog leeg als het gaat om bedrijfsresultaten, maar maandag begint wel de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Portugese Sintra. Op het door de Europese Centrale Bank (ECB) georganiseerde forum zullen de centrale bankiers waarschijnlijk laten weten hoe ze tegen de hoge inflatie aankijken en wat dat betekent voor de toekomstige rentetarieven.
Verder komt in de Verenigde Staten eind van de week het maandelijkse banenrapport van de overheid naar buiten. Dat moet meer duidelijkheid geven over de Amerikaanse banenaanwas, wat in het land een belangrijke rol speelt voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt zou de Fed meer ruimte bieden om de rente langer hoog te houden.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.
5 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geleden