Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers scherp op verkiezingen, Sintra en nieuwe inflatiecijfers

Beleggers scherp op verkiezingen, Sintra en nieuwe inflatiecijfers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers houden in de nieuwe beursweek de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scherp in de gaten. In beide landen resulteren die verkiezingen mogelijk in politieke aardverschuivingen, iets wat ook economisch grote consequenties kan hebben. Zo zou een mogelijke overwinning van radicaal-rechts in Frankrijk tot extra discussies en zorgen over de overheidsfinanciën kunnen leiden.

De Franse beurzen leden recent al flinke koersverliezen nadat president Emmanuel Macron onverwacht vervroegde parlementsverkiezingen had uitgeschreven, omdat zijn partij een grote nederlaag leed bij de Europese verkiezingen. Als radicaal-rechts zondag en in de beslissende tweede ronde volgend weekend opnieuw de grote winnaar wordt, moet de president mogelijk veel macht inleveren.

Dat laatste zou voor grote onzekerheid kunnen zorgen. Een vraag is onder meer wat het resultaat zal betekenen voor de overheidsfinanciën, zeker omdat de Europese Commissie het land nog geen twee weken geleden heeft berispt om zijn grote begrotingstekort. Ongeacht wie er wint, voorzien economen hierover een botsing tussen Parijs en Brussel.

Stembus

De Britten gaan donderdag naar de stembus. Daar lijkt oppositiepartij Labour voor het eerst in jaren weer de grootste te worden. Een overwinning van Labour kan volgens economen gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk. In het verkiezingsprogramma van Labour staat dat de grenscontroles voor goederen zoals vlees en land- en tuinbouwproducten uit de Europese Unie versoepeld moeten worden. Nu zorgen die steeds strengere controles voor veel papierwerk en lange vertragingen in bijvoorbeeld Britse havens, onder meer door personeelstekorten.

Bij beleggers gaat de aandacht komende dagen ook naar nieuwe inflatiecijfers in de eurozone, onder meer ook uit Nederland. De agenda is nog leeg als het gaat om bedrijfsresultaten, maar maandag begint wel de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Portugese Sintra. Op het door de Europese Centrale Bank (ECB) georganiseerde forum zullen de centrale bankiers waarschijnlijk laten weten hoe ze tegen de hoge inflatie aankijken en wat dat betekent voor de toekomstige rentetarieven.

Verder komt in de Verenigde Staten eind van de week het maandelijkse banenrapport van de overheid naar buiten. Dat moet meer duidelijkheid geven over de Amerikaanse banenaanwas, wat in het land een belangrijke rol speelt voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt zou de Fed meer ruimte bieden om de rente langer hoog te houden.

Meer uit Financieel

Bloomberg: VS wil forse tariefverlaging in gesprekken met China

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.

1 uur geleden
Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

1 uur geleden
Duizenden banen weg bij elektronicaconcern Panasonic

KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.

2 uur geleden
Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

2 uur geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

3 uur geleden
Detacheerder Brunel onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.

3 uur geleden
Coinbase koopt Nederlands cryptobedrijf Deribit voor miljarden

DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.

4 uur geleden