Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

ROTTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Niet-Amerikaanse aandeelhouders van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras proberen via een Nederlandse rechter een schadevergoeding te krijgen van het bedrijf. Door een corruptie- en omkopingsschandaal uit 2014, zakte de beurskoers van Petrobras in en werden ook obligaties veel minder waard. Daarvoor willen de aandeelhouders, waaronder grote investeerders, schadeloos worden gesteld. Petrobras zegt zelf ook slachtoffer te zijn van corrupte bestuurders en zal zich verdedigen tegen de claim.

Een eerdere zaak in de Verenigde Staten schikte Petrobras in 2018 voor net geen 3 miljard dollar. Tegen de huidige wisselkoers zou dat 2,5 miljard euro zijn. In die zaak waren alleen Amerikaanse aandeelhouders welkom. Hun gezamenlijk geleden schade werd op 10 miljard dollar geschat. In de huidige zaak zou de geleden schade tot wel de helft hoger kunnen liggen als alle aandeelhouders die bij de andere zaak werden uitgesloten zich nu melden.

Stichting Petrobras Compensation Foundation (SPCF) won in mei een zaak waarin Petrobras claimde dat de stichting geen belanghebbende was en het bedrijf dus niet kon aanklagen. Nu dus duidelijk is dat de zaak door kan gaan, is SPCF van plan komende maand aan te voeren dat Petrobras in alle zes de landen buiten de VS waar de aandelen een notering hebben de lokale wetten heeft overtreden en dus niet alleen in Nederland. De advocaten van de stichting denken dat het een jaar kan duren voor er een uitspraak is.

Het corruptieschandaal bij Petrobras kwam bekend te staan onder de naam Operation Carwash. Corrupte bestuurders van de Braziliaanse oliemaatschappij, die voor meer dan de helft in handen is van de Braziliaanse overheid, namen smeergeld aan van bedrijven die contracten wilden binnenhalen. Dat geld deelden ze met politici die ervoor hadden gezorgd dat Petrobras bepaalde olievelden mocht uitbaten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore was bij de smeergeldaffaire betrokken. De voormalige Braziliaanse president Lula kon vanwege het onderzoek naar de affaire in 2018 niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Meer uit Financieel

Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

58 minuten geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

59 minuten geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

2 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

4 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geƫxporteerd dan voorspeld.

4 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

4 uur geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Braziliƫ en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

4 uur geleden