
Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding
ROTTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Niet-Amerikaanse aandeelhouders van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras proberen via een Nederlandse rechter een schadevergoeding te krijgen van het bedrijf. Door een corruptie- en omkopingsschandaal uit 2014, zakte de beurskoers van Petrobras in en werden ook obligaties veel minder waard. Daarvoor willen de aandeelhouders, waaronder grote investeerders, schadeloos worden gesteld. Petrobras zegt zelf ook slachtoffer te zijn van corrupte bestuurders en zal zich verdedigen tegen de claim.
Een eerdere zaak in de Verenigde Staten schikte Petrobras in 2018 voor net geen 3 miljard dollar. Tegen de huidige wisselkoers zou dat 2,5 miljard euro zijn. In die zaak waren alleen Amerikaanse aandeelhouders welkom. Hun gezamenlijk geleden schade werd op 10 miljard dollar geschat. In de huidige zaak zou de geleden schade tot wel de helft hoger kunnen liggen als alle aandeelhouders die bij de andere zaak werden uitgesloten zich nu melden.
Stichting Petrobras Compensation Foundation (SPCF) won in mei een zaak waarin Petrobras claimde dat de stichting geen belanghebbende was en het bedrijf dus niet kon aanklagen. Nu dus duidelijk is dat de zaak door kan gaan, is SPCF van plan komende maand aan te voeren dat Petrobras in alle zes de landen buiten de VS waar de aandelen een notering hebben de lokale wetten heeft overtreden en dus niet alleen in Nederland. De advocaten van de stichting denken dat het een jaar kan duren voor er een uitspraak is.
Het corruptieschandaal bij Petrobras kwam bekend te staan onder de naam Operation Carwash. Corrupte bestuurders van de Braziliaanse oliemaatschappij, die voor meer dan de helft in handen is van de Braziliaanse overheid, namen smeergeld aan van bedrijven die contracten wilden binnenhalen. Dat geld deelden ze met politici die ervoor hadden gezorgd dat Petrobras bepaalde olievelden mocht uitbaten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore was bij de smeergeldaffaire betrokken. De voormalige Braziliaanse president Lula kon vanwege het onderzoek naar de affaire in 2018 niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Grote Amerikaanse filmstudio's als Warner Bros. Discovery en streamingdienst Netflix stonden maandag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de aankondiging van president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Met die heffing breidde Trump zijn handelsstrijd uit naar de entertainmentsector. Hij stelde dat de Amerikaanse filmindustrie een "zeer snelle dood" sterft doordat andere landen filmmakers en studio's uit de VS weg zouden lokken.
1 uur geledenNEW DELHI (ANP/RTR) - Meerdere westerse luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vliegen boven Pakistan om de spanningen tussen dat land en India. Dit leidt tot langere vluchttijden op sommige routes van Europa naar Azië.
1 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - Telus, een Canadees bedrijf dat verantwoordelijk is voor de moderatie van een deel van de content op Facebook en Instagram, schrapt meer dan 2000 banen in Barcelona nadat het contract met moederbedrijf Meta Platforms is beëindigd. Dat vernam het Franse persbureau AFP maandag van vakbonden.
2 uur geledenMADRID (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Spaanse regering werkt aan een plan voor het verkorten van de werkweek in het Zuid-Europese land van de huidige 40 naar 37,5 uur. Het kabinet zal het voorstel dinsdag bespreken, maakte premier Pedro Sánchez maandag bekend tijdens een businessevenement in Barcelona.
3 uur geledenMADRID (ANP/BELGA) - Spanje heeft in het eerste kwartaal een recordaantal toeristen verwelkomd. In januari, februari en maart kwamen er in totaal 17,1 miljoen internationale toeristen, meldde het Spaanse statistiekbureau INE. Dat is meer dan ooit eerder in deze periode.
3 uur geledenNEW TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese iPhone-producent Foxconn heeft vorige maand de verkopen fors opgevoerd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van versnelde bestellingen vooruitlopend op Amerikaanse tarieven die de zaken van klanten hard kunnen raken.
4 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april iets minder sterk opgelopen dan een maand eerder. De inflatie in het land bedroeg afgelopen maand 37,9 procent, tegen 38,1 procent in maart, meldde het Turkse statistiekbureau. De inflatie koelde daarmee voor de elfde maand op rij af en beweegt zich rond het laagste niveau in ongeveer twee jaar.
5 uur geleden