Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

ROTTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Niet-Amerikaanse aandeelhouders van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras proberen via een Nederlandse rechter een schadevergoeding te krijgen van het bedrijf. Door een corruptie- en omkopingsschandaal uit 2014, zakte de beurskoers van Petrobras in en werden ook obligaties veel minder waard. Daarvoor willen de aandeelhouders, waaronder grote investeerders, schadeloos worden gesteld. Petrobras zegt zelf ook slachtoffer te zijn van corrupte bestuurders en zal zich verdedigen tegen de claim.

Een eerdere zaak in de Verenigde Staten schikte Petrobras in 2018 voor net geen 3 miljard dollar. Tegen de huidige wisselkoers zou dat 2,5 miljard euro zijn. In die zaak waren alleen Amerikaanse aandeelhouders welkom. Hun gezamenlijk geleden schade werd op 10 miljard dollar geschat. In de huidige zaak zou de geleden schade tot wel de helft hoger kunnen liggen als alle aandeelhouders die bij de andere zaak werden uitgesloten zich nu melden.

Stichting Petrobras Compensation Foundation (SPCF) won in mei een zaak waarin Petrobras claimde dat de stichting geen belanghebbende was en het bedrijf dus niet kon aanklagen. Nu dus duidelijk is dat de zaak door kan gaan, is SPCF van plan komende maand aan te voeren dat Petrobras in alle zes de landen buiten de VS waar de aandelen een notering hebben de lokale wetten heeft overtreden en dus niet alleen in Nederland. De advocaten van de stichting denken dat het een jaar kan duren voor er een uitspraak is.

Het corruptieschandaal bij Petrobras kwam bekend te staan onder de naam Operation Carwash. Corrupte bestuurders van de Braziliaanse oliemaatschappij, die voor meer dan de helft in handen is van de Braziliaanse overheid, namen smeergeld aan van bedrijven die contracten wilden binnenhalen. Dat geld deelden ze met politici die ervoor hadden gezorgd dat Petrobras bepaalde olievelden mocht uitbaten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore was bij de smeergeldaffaire betrokken. De voormalige Braziliaanse president Lula kon vanwege het onderzoek naar de affaire in 2018 niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

34 minuten geleden
Kruidvat opent nieuwe distributiecentrum in Oosterhout

RENSWOUDE (ANP) - Drogisterijketen Kruidvat opent komend voorjaar een nieuw distributiecentrum in het Brabantse Oosterhout. Vanuit de nieuwe vestiging zullen zo'n vierhonderd winkels in het zuiden van Nederland en in Belgiƫ worden bevoorraad.

35 minuten geleden
Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

1 uur geleden
Rabobank verlaagt groeiraming economie in 2022

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank verlaagt zijn verwachting voor de groei van de Nederlandse economie in 2022 door de opleving van het coronavirus en de strengere maatregelen om de pandemie tegen te gaan. De bank rekent nu voor volgend jaar op een groei met 2,9 procent. Eerder werd een plus van 3,7 procent voorspeld. Dit jaar zou de economie met 4,5 procent vooruit moeten gaan.

1 uur geleden
Twijfels over productie elektrische auto's Evergrande-dochter

HONGKONG/SHANGHAI (ANP) - Twee automodellen die zijn ontwikkeld door de elektrische autodivisie van het noodlijdende Evergrande staan niet op een goedkeuringslijst van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Door het ontbreken op de lijst zijn er volgens persbureau Bloomberg verdere twijfels ontstaan of het bedrijf wel in staat zal zijn om zoals beloofd te beginnen met de massaproductie van elektrische voertuigen.

1 uur geleden
Krimp Japanse economie valt sterker uit

TOKIO (ANP/RTR) - De economie van Japan is in het derde kwartaal van dit jaar harder gekrompen dan verwacht. Volgens een nieuwe raming is de op twee na grootste economie van de wereld met 3,6 procent achteruitgegaan, waar eerder een min van 3,1 procent was gemeld.

1 uur geleden
Vastgoedontwikkelaar Evergrande weer onder druk op beurs Hongkong

HONGKONG (ANP) - De door schulden geplaagde projectontwikkelaar China Evergrande Group is woensdag op de beurs in Hongkong weer onderuitgegaan. De onderneming miste weer een betalingsdeadline. Beleggers deden hun aandelen daarop in de verkoop, al houden ze hoop dat het bedrijf zijn schulden kan herschikken. Het aandeel zakte 3,4 procent en noteerde op zijn laagste stand ooit.

2 uur geleden