Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

Beleggers Petrobras willen via Nederlandse rechter vergoeding

ROTTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Niet-Amerikaanse aandeelhouders van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras proberen via een Nederlandse rechter een schadevergoeding te krijgen van het bedrijf. Door een corruptie- en omkopingsschandaal uit 2014, zakte de beurskoers van Petrobras in en werden ook obligaties veel minder waard. Daarvoor willen de aandeelhouders, waaronder grote investeerders, schadeloos worden gesteld. Petrobras zegt zelf ook slachtoffer te zijn van corrupte bestuurders en zal zich verdedigen tegen de claim.

Een eerdere zaak in de Verenigde Staten schikte Petrobras in 2018 voor net geen 3 miljard dollar. Tegen de huidige wisselkoers zou dat 2,5 miljard euro zijn. In die zaak waren alleen Amerikaanse aandeelhouders welkom. Hun gezamenlijk geleden schade werd op 10 miljard dollar geschat. In de huidige zaak zou de geleden schade tot wel de helft hoger kunnen liggen als alle aandeelhouders die bij de andere zaak werden uitgesloten zich nu melden.

Stichting Petrobras Compensation Foundation (SPCF) won in mei een zaak waarin Petrobras claimde dat de stichting geen belanghebbende was en het bedrijf dus niet kon aanklagen. Nu dus duidelijk is dat de zaak door kan gaan, is SPCF van plan komende maand aan te voeren dat Petrobras in alle zes de landen buiten de VS waar de aandelen een notering hebben de lokale wetten heeft overtreden en dus niet alleen in Nederland. De advocaten van de stichting denken dat het een jaar kan duren voor er een uitspraak is.

Het corruptieschandaal bij Petrobras kwam bekend te staan onder de naam Operation Carwash. Corrupte bestuurders van de Braziliaanse oliemaatschappij, die voor meer dan de helft in handen is van de Braziliaanse overheid, namen smeergeld aan van bedrijven die contracten wilden binnenhalen. Dat geld deelden ze met politici die ervoor hadden gezorgd dat Petrobras bepaalde olievelden mocht uitbaten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore was bij de smeergeldaffaire betrokken. De voormalige Braziliaanse president Lula kon vanwege het onderzoek naar de affaire in 2018 niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven en fabrieksprijzen VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de tech- en chipbedrijven, na het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt gelet op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

50 minuten geleden
Rabobank: supermarktprijzen zullen komende maanden verder stijgen

UTRECHT (ANP) - Door stijgende verkoopprijzen bij Nederlandse producenten denkt de Rabobank dat er voorlopig geen einde komt aan prijsstijgingen in supermarkten. "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

1 uur geleden
Sony stijgt op hogere Japanse beurs, Hongkong zet opmars voort

JAPAN (ANP) - Sony behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC de miljardenovername van gamesbedrijf Activision Blizzard door Xbox-maker Microsoft wil tegenhouden. Microsoft liet in januari weten de uitgever van populaire videogames als Call of Duty en World of Warcraft te willen kopen voor 69 miljard dollar. De FTC vreest echter dat Microsoft concurrerende speluitgevers zal uitsluiten van zijn spelcomputer Xbox.

1 uur geleden
Nederlandse industrie produceert ruim 3 procent meer in oktober

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in oktober meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde dagproductie lag 3,3 procent hoger. De groei is volgens het statistiekbureau wel lager dan in de afgelopen anderhalf jaar.

2 uur geleden
IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

AMSTERDAM (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vrijdag met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een delegatie van het fonds heeft afgelopen dagen onderzoek gedaan naar Nederland en presenteert hiervan de eerste resultaten.

5 uur geleden
IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

AMSTERDAM (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vrijdag met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een delegatie van het fonds heeft afgelopen dagen onderzoek gedaan naar Nederland en presenteert hiervan de eerste resultaten.

5 uur geleden
Niet eerder zoveel vacatures in transportsector, meldt CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures in de transportsector in het derde kwartaal van dit jaar is niet eerder zo hoog geweest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat daarbij aangeeft dat het statistiekbureau in 1997 begon met het verzamelen van informatie over vacatures.

8 uur geleden