Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op Wall Street wachten op inflatiecijfer VS

Beleggers op Wall Street wachten op inflatiecijfer VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren vooral in afwachting van een nieuw inflatiecijfer uit de Verenigde Staten dat dinsdag naar buiten komt. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 0,3 procent op 38.797,38 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 5021,84 punten. Vrijdag sloot de breed samengestelde graadmeter voor het eerst boven de 5000 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 15.942,55 punten.

Op de financiƫle markten wordt gehoopt dat de inflatie inmiddels sterk genoeg is afgekoeld, zodat de Amerikaanse centrale bank binnenkort kan beginnen met het verlagen van de rente. Maar na het rentebesluit van eind januari liet Fed-voorzitter Jerome Powell nog doorschemeren meer bewijs nodig te hebben dat de inflatie echt richting het doel van 2 procent beweegt.

Bij de bedrijven kon onder meer chipproducent Nvidia op belangstelling rekenen. Nvidia ging tijdens de handelsdag in beurswaarde voorbij aan webwinkelconcern Amazon. De marktwaarde van Nvidia wordt aangejaagd door de sterk stijgende vraag naar chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI).

De koers van Nvidia klom tijdens de handel met ruim 2 procent, waarmee de waarde van het bedrijf uitkwam op ongeveer 1,83 biljoen dollar. Amazon is circa 1,8 biljoen dollar waard. Nvidia werd daarmee het op drie na meest waardevolle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf, na Microsoft, Apple en Google-moeder Alphabet. Later zakte de koers van Nvidia wel weer wat terug.

Diamondback Energy klom ruim 9 procent. Het olie- en gasconcern heeft een overeenkomst bereikt om zijn private branchegenoot Endeavour Energy Partners te kopen voor 26 miljard dollar. Endeavour is de grootste particuliere olie- en gasproducent in het grote schalieveld Permian Basin in Texas. De overnamedeal van Diamondback is de nieuwste in een reeks van grote deals in de Amerikaanse oliesector.

De euro was 1,0774 dollar waard, vrijwel gelijk als bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 77,02. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 82,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

4 minuten geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

10 minuten geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

16 minuten geleden
Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

44 minuten geleden
Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

AMSTERDAM (ANP) - De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

59 minuten geleden
Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

1 uur geleden
Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

WASHINGTON (ANP/RTR) - Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden. Dat heeft het een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gezegd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

2 uur geleden