Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam werd Ebusco bijna 3 procent hoger gezet. De Brabantse fabrikant van elektrische bussen is geselecteerd door de Italiaanse inkooporganisatie Consip in de categorie "voorstedelijke bussen in Klasse I". Dankzij deze selectie kan het bedrijf zijn bussen aanbieden aan Italiaanse overheden en exploitanten zonder dat er een Europese aanbesteding hoeft te worden uitgeschreven.

Marel behoorde tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel sloot met een verlies van 1,8 procent.

Overname Marel

JBT had zo'n 2,4 miljard euro over voor Marel. Marel gaf eerder aan dat het niet zeker is dat het voorstel tot een daadwerkelijke overname zou leiden. Na de aankondiging van het voorstel werd het aandeel Marel ongeveer een kwart meer waard.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, eindigde 0,4 procent lager op 761,37 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 856,23 punten. Frankfurt, Londen en Parijs liepen de verliezen van eerder op de dag in en eindigden bijna onveranderd.

DSM-Firmenich

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich verloor 2,8 procent en stond daarmee onderaan in de AEX. Maandag eindigde het concern ook al onderaan met een flink verlies, zonder duidelijke reden. ABN AMRO werd door analisten van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en verloor 0,8 procent. Verzekeraar ASR was koploper met een plus van 1,2 procent.

ArcelorMittal sloot met een plus van 0,2 procent. Het staalconcern wil de productie van lange staalproducten, zoals draad, staaf en rail, in Zuid-Afrika staken vanwege de verslechterde economische omstandigheden. Het besluit zal gevolgen hebben voor 3500 banen bij het Zuid-Afrikaanse dochterbedrijf.

Koersdaling Brunel

Brunel verloor ruim 5 procent. De detacheerder liet voorafgaand aan zijn beleggersdag weten sterke voortgang te hebben geboekt met het vijfjarenplan.

De euro steeg 0,6 procent ten opzichte van de dollar en was 1,1002 dollar waard.

Meer uit Financieel

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

27 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

53 minuten geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

2 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden