Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

In afwachting van het Fed-besluit lijkt de AEX-index op Beursplein 5 licht hoger te openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen woensdag verder omhoog. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de Nikkei een inhaalslag en sloot 1,9 procent hoger. Vooral de Japanse banken toonden daarbij herstel. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,7 procent in de plus onder aanvoering van de banken en Chinese techbedrijven.

Op het Damrak kwam Avantium nog met jaarcijfers. Het chemiebedrijf wist de omzet in 2022 met ruim 60 procent op te voeren. Het jaarverlies van het bedrijf liep wel op tot ruim 31 miljoen euro. Dat kwam vooral door de start van de bouw van de fabriek voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl, die in het eerste kwartaal van 2024 klaar moet zijn. Avantium kondigde tevens aan het Deense Kvadrat als nieuwe klant te hebben binnengehaald voor die fabriek.

Basic-Fit

Basic-Fit zal mogelijk profiteren van een positief rapport van Berenberg. De analisten van de Duitse investeringsbank schroefden daarin het koersdoel voor de fitnessketen op.

Ook Just Eat Takeaway staat in de belangstelling. Het maaltijdbezorgbedrijf gaat ongeveer 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De beslissing in het Verenigd Koninkrijk heeft geen impact op de banen van de duizenden bezorgers die de Nederlandse dochteronderneming Thuisbezorgd.nl zelf in dienst heeft.

Olieprijzen

De Europese beurzen wisten dinsdag verder te herstellen. De AEX eindigde 1 procent hoger op 736,18 punten en de graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,8 procent. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 1 procent in de plus op 32.560,60 punten. De brede S&P 500 won 1,3 procent en techbeurs Nasdaq klom 1,6 procent.

De euro was 1,0766 dollar waard, tegen 1,0768 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 69,12 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper, op 74,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

2 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

12 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

14 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

15 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

16 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

17 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

17 uur geleden