Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op Damrak verwerken Fed-notulen, Wall Street dicht

Beleggers op Damrak verwerken Fed-notulen, Wall Street dicht

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat donderdag vooral in het teken van de notulen van de Federal Reserve, die woensdag na de slotbel op de Europese markten naar buiten kwamen. Uit de aantekeningen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank kwam naar voren dat een vertraging van het tempo van de renteverhogingen spoedig "gepast" zou zijn.

Een aantal beleidsmakers van de Fed denkt wel dat het uiteindelijke niveau van de rente, om de doelstelling van 2 procent inflatie te halen, hoger komt te liggen dan waar ze eerder rekening mee hielden. De afgelopen vier vergaderingen werden de rentes in de Verenigde Staten keer op keer met 0,75 procentpunt verhoogd. De opmerkingen in de notulen wijzen mogelijk een rentestap van een half procentpunt in december.

Wall Street eindigde woensdag hoger na publicatie van de Fed-notulen. Donderdag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day en vrijdag wordt er slechts een halve dag gehandeld.

Zhengzhou

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 1 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,5 procent. In Zuid-Korea verhoogde de centrale bank de rente conform verwacht met 0,25 procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden.

De beurs in Shanghai bleef achter met een min van 0,3 procent door de aanhoudende coronazorgen. De Chinese miljoenenstad Zhengzhou ging deels in lockdown wegens een stijging van het aantal coronabesmettingen, waardoor ongeveer de helft van de bevolking in de reismogelijkheden wordt beperkt.

Computerchips

Op het Damrak kwam Envipco nog met cijfers. De fabrikant van statiegeldmachines boekte afgelopen kwartaal een recordomzet dankzij de leveringen van machines in Malta en de uitbreiding in de VS. De kosten namen echter ook toe waardoor het bedrijf opnieuw een verlies leed.

Ook de chipbedrijven staan in de belangstelling. De lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord met een plan van Brussel om 45 miljard euro uit te trekken voor de productie van computerchips in het landenblok. De subsidies moeten ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van Amerikaanse en Aziatische chipproducenten.

De euro was 1,0433 dollar waard, tegen 1,0357 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 77,43 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 84,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

29 minuten geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

30 minuten geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

4 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

6 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden