Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op Damrak blijven kalm na Iraanse aanval op Israël

Beleggers op Damrak blijven kalm na Iraanse aanval op Israël

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd maandag kalm gereageerd op de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël, die vrijwel allemaal werden onderschept met hulp van bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Iraanse aanval was een vergeldingsactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april.

Israël verklaarde dat Iran "op een gepast moment" een prijs zal betalen voor de aanval. De VS zetten Israël echter onder druk om niet terug te slaan om een verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Zo stelde president Joe Biden dat de VS niet zullen deelnemen aan een Israëlisch tegenoffensief tegen Iran. Beleggers hopen dan ook dat een escalatie uitblijft. Wel blijft de beurshandel nerveus in afwachting van een mogelijke reactie van Israël.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 882,22 punten. De MidKap daalde 0,21 procent tot 933,77 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent, mede dankzij koerswinsten bij de Europese defensiebedrijven. Zo steeg Rheinmetall 1 procent in Frankfurt. In Parijs wonnen Dassault Aviation en Thales ruim 1 procent. De beurs in Londen daalde 0,5 procent.

ASML in de plus

De olieprijzen gingen omlaag. Vrijdag stegen de olieprijzen al naar het hoogste niveau in zes maanden, door berichten dat Iran zou werken aan een directe aanval op Israël. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 84,84 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 89,66 dollar per vat. Ook de Europese gasprijs ging licht omlaag.

Olie- en gasconcern Shell, dat vrijdag nog 3 procent won, was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,4 procent. Chiptoeleverancier ASMI was de sterkste stijger met een winst van dik 1 procent.

NX Filtration won 2 procent. De waterzuiveraar kondigde aan dat financieel directeur Marc Luttikhuis per eind juni vertrekt bij het bedrijf. Heijmans daalde 0,5 procent. De bouwer tekende samen met vijf partners een raamcontract met Gasunie voor het onderhoud en beheer van het aardgasleidingennetwerk en de aanleg van nieuwe leidingen voor waterstof, groen gas en CO2.

Koersdaling Ajax

Ajax verloor 0,5 procent, na het vertrek van drie commissarissen bij de beursgenoteerde voetbalclub. Hun vertrek volgt op de brief, waarin de bestuursraad van Ajax de raad van commissarissen oproept het ontslag van algemeen directeur Alex Kroes te heroverwegen.

De euro was 1,0654 dollar waard, tegen 1,0648 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

34 minuten geleden
Aandacht voor resultaten Aegon en Lucas Bols op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en drankenconcern Lucas Bols. Topman Lard Friese van Aegon sprak in een handelsbericht van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025.

1 uur geleden
EasyJet verwacht 'recordzomer' door sterke vraag naar vliegreizen

LUTON (ANP) - EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Akkoord geeft boeren en tuinders weer perspectief, volgens LTO

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden over het nieuwe coalitieakkoord. "Dit geeft boeren en tuinders perspectief", heeft LTO-voorzitter Ger Koopmans gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

1 uur geleden
Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord

ZOETERMEER (ANP) - Het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt "genoeg aanknopingspunten om de positie van handels- en productiebedrijven te versterken", reageert de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

1 uur geleden
MKB-Nederland vooral blij met 'wat niet in coalitieakkoord staat'

DEN HAAG (ANP) - MKB-Nederland is vooral tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

1 uur geleden
Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

2 uur geleden