Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

Beleggers hopen dat de Amerikaanse inflatie in mei verder is afgekoeld. Bij een zwakkere inflatie kan de Fed eerder overgaan tot een renteverlaging. Tijdens de vergadering eerder deze maand lieten beleidsmakers van de centrale bank de rente opnieuw onveranderd. Centralebankpresident Jerome Powell zei dat de inflatie in de VS weliswaar is afgenomen, maar nog steeds te hoog is. De beleidsmakers besluiten eind volgende maand opnieuw over de rente.

Uit Frankrijk komt vrijdag ook een inflatiecijfer. Statistiekbureau INSEE publiceert dan de voorlopige consumentenprijzen van juni. In mei lagen de consumentenprijzen 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de kosten van het dagelijks leven van de Fransen kan ook invloed hebben op de vervroegde parlementsverkiezingen in het land, die volgende week zondag beginnen.

Bedrijfsresultaten

Verder krijgen beleggers wat bedrijfsresultaten te verwerken. Zo komt FedEx dinsdag met resultaten over het afgelopen gebroken boekjaar. De Amerikaanse post- en pakketbezorger presteerde in zijn derde kwartaal beter dan verwacht, mede dankzij kostenbesparingen en het schrappen van banen. FedEx meldde daarbij aandeelhouders te belonen door voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Nike maakt donderdag resultaten over het afgelopen boekjaar bekend. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoeveel sportschoenen en andere producten het Amerikaanse sportmerk heeft verkocht. Eerder deze maand werd bekend dat Nike ongeveer 2 procent van zijn personeel heeft ontslagen als onderdeel van een plan om 2 miljard dollar te besparen. Maandag publiceert ook techinvesteerder Prosus op het Damrak resultaten over zijn boekjaar.

De Amerikaanse beurzen bewogen afgelopen handelsweek rond recordniveaus, vooral door sterke koersstijgingen van Nvidia. Het AI-chipbedrijf was even het waardevolste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar. Donderdag ging die positie echter weer naar Microsoft. In Amsterdam zorgde onder meer ASMI voor hogere AEX-standen, maar vrijdag eindigde het chipbedrijf als een van de grootste dalers.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

3 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

5 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

6 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

7 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

9 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

19 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

19 uur geleden