
Beleggers komende beursweek gespitst op rentebesluit ECB
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een beursweek tegemoet die in het teken staat van een spannende rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Waar voorafgaand aan eerdere bijeenkomsten in Frankfurt redelijk duidelijk was of de ECB de leenkosten zou verhogen, zijn experts nu verdeeld over de meest waarschijnlijke uitkomst.
Ruim een jaar geleden begon de centrale bank voor de eurozone aan een reeks renteverhogingen, bedoeld om de inflatie omlaag te krijgen. De vraag is of die stappen genoeg zijn geweest om de prijsstijgingen onder controle te krijgen. De inflatie in de eurozone ligt met 5 procent nog altijd ver boven de doelstelling van de ECB.
Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de ECB, waarschuwde vorig week nog dat financiële markten de kans op een nieuwe renteverhoging onderschatten. Zijn collega's in Italië en Portugal wijzen ook op de risico's van te sterke renteverhogingen, die ervoor moeten zorgen dat banken minder krediet verstrekken en zo ook economische groei afremmen.
Nieuwe gegevens
In dat opzicht zullen ook de nieuwe ramingen van de Europese Commissie veel aandacht krijgen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie komt maandag met prognoses voor de groei en inflatie in het landenblok en in de afzonderlijke lidstaten.
Rentebesluiten worden nauwgezet gevolgd op de financiële markten. Om die reden zullen beleggers ook veel aandacht hebben voor nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die mogelijk een idee geven over de stappen die de Federal Reserve wel of niet zal zetten in de strijd tegen de hoge inflatie. Nieuwe gegevens over de verkopen van winkeliers geven inzicht in het vertrouwen van consumenten.
iPhone verbieden
Ook China komt met macro-economische updates. Het land heeft te maken met een kwakkelende economie, mede door tegenvallende exportcijfers en een vastgoedcrisis. Vrijdag wordt bekend hoe de omvangrijke Chinese industrie heeft gepresteerd in augustus en of Chinese consumenten meer of minder kochten in die maand.
Van de grote bedrijven trekt Apple de aandacht. De iPhone-maker onthult op zijn jaarlijkse evenement een nieuwe smartphone en mogelijk nog andere nieuwe producten. Vorige week verloor Apple nog fors aan waarde op de beurs in New York, onder andere door mediaberichten dat Chinese overheidsinstellingen de iPhone verbieden op het werk.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
22 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
49 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden