Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers komende beursweek gespitst op inflatiecijfers VS

Beleggers komende beursweek gespitst op inflatiecijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - Inflatie speelt komende week opnieuw een grote rol op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten, nu er amper nog bedrijven zijn die met kwartaalcijfers komen. In de Verenigde Staten verschijnen dinsdag nieuwe cijfers over de stijging van de consumentenprijzen. Beleggers zullen daarin op zoek gaan naar aanwijzingen of de inflatie zijn piek heeft bereikt of nog verder zal kunnen stijgen.

Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met forse renteverhogingen om de inflatie in de dammen. Volgens kenners van ING zullen de cijfers over de Amerikaanse inflatie de centralebankenkoepel Federal Reserve waarschijnlijk niet van gedachte doen veranderen in de aanloop naar een nieuwe rentevergadering. Algemeen wordt aangenomen dat de Fed het belangrijkste tarief deze maand nog eens met driekwart procentpunt verhoogt. Maar mogelijk bieden cijfers over de kerninflatie, zonder de sterk schommelende prijzen voor bijvoorbeeld benzine, wel aanwijzingen over wat er later dit jaar aan zit te komen.

De renteverhogingen hebben veel effect op de financiële markten. Zo worden aandelen doorgaans een minder aantrekkelijke belegging ten opzichte van obligaties, die als minder risicovol worden gezien. Toch sloten de belangrijkste graadmeters van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Parijs en Frankfurt de week met winst af, terwijl de Europese Centrale Bank met 0,75 procentpunt had verhoogd. Die verhoging was weliswaar de grootste in de geschiedenis van de euro, maar kwam overeen met de verwachtingen van analisten.

Bank of England

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk zou aanstaande donderdag ook met een nieuw rentebesluit komen, maar stelt dit uit vanwege de periode van nationale rouw na het overlijden van koningin Elizabeth. Wel komen uit het land nieuwe gegevens over de inflatie, economische groei en arbeidsmarkt.

Verder weg van huis bieden cijfers over de Chinese industrie, investeringen en detailhandel in augustus een inkijk in de staat van de economie van het land voordat nieuwe lockdowns begonnen. Vanaf begin september geldt onder andere in de miljoenenstad Chengdu een strenge lockdown wegens een opleving van het aantal coronabesmettingen. Ook Japan komt met macro-economische cijfers, onder andere over de export in augustus.

Op het vlak van bedrijfscijfers is het rustig. In de Verenigde Staten komt softwareconcern Oracle maandag met een kwartaalbericht. Donderdag treedt Adobe, bekend van Photoshop, met de resultaten naar buiten.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

6 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden