Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers komende beursweek gespitst op inflatiecijfers VS

Beleggers komende beursweek gespitst op inflatiecijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - Inflatie speelt komende week opnieuw een grote rol op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten, nu er amper nog bedrijven zijn die met kwartaalcijfers komen. In de Verenigde Staten verschijnen dinsdag nieuwe cijfers over de stijging van de consumentenprijzen. Beleggers zullen daarin op zoek gaan naar aanwijzingen of de inflatie zijn piek heeft bereikt of nog verder zal kunnen stijgen.

Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met forse renteverhogingen om de inflatie in de dammen. Volgens kenners van ING zullen de cijfers over de Amerikaanse inflatie de centralebankenkoepel Federal Reserve waarschijnlijk niet van gedachte doen veranderen in de aanloop naar een nieuwe rentevergadering. Algemeen wordt aangenomen dat de Fed het belangrijkste tarief deze maand nog eens met driekwart procentpunt verhoogt. Maar mogelijk bieden cijfers over de kerninflatie, zonder de sterk schommelende prijzen voor bijvoorbeeld benzine, wel aanwijzingen over wat er later dit jaar aan zit te komen.

De renteverhogingen hebben veel effect op de financiële markten. Zo worden aandelen doorgaans een minder aantrekkelijke belegging ten opzichte van obligaties, die als minder risicovol worden gezien. Toch sloten de belangrijkste graadmeters van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Parijs en Frankfurt de week met winst af, terwijl de Europese Centrale Bank met 0,75 procentpunt had verhoogd. Die verhoging was weliswaar de grootste in de geschiedenis van de euro, maar kwam overeen met de verwachtingen van analisten.

Bank of England

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk zou aanstaande donderdag ook met een nieuw rentebesluit komen, maar stelt dit uit vanwege de periode van nationale rouw na het overlijden van koningin Elizabeth. Wel komen uit het land nieuwe gegevens over de inflatie, economische groei en arbeidsmarkt.

Verder weg van huis bieden cijfers over de Chinese industrie, investeringen en detailhandel in augustus een inkijk in de staat van de economie van het land voordat nieuwe lockdowns begonnen. Vanaf begin september geldt onder andere in de miljoenenstad Chengdu een strenge lockdown wegens een opleving van het aantal coronabesmettingen. Ook Japan komt met macro-economische cijfers, onder andere over de export in augustus.

Op het vlak van bedrijfscijfers is het rustig. In de Verenigde Staten komt softwareconcern Oracle maandag met een kwartaalbericht. Donderdag treedt Adobe, bekend van Photoshop, met de resultaten naar buiten.

Meer uit Financieel

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

27 minuten geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

2 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

2 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

4 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

5 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

5 uur geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

5 uur geleden