Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken naar China en cijfers

Beleggers kijken naar China en cijfers

AMSTERDAM (ANP) - In de komende beursweek hangt het nieuwe coronavirus opnieuw boven de markt. Met name maandag is wat dat betreft een belangrijke dag. Dan gaan de Chinese aandelenbeurzen weer open na ruim een week gesloten te zijn en wordt rekening gehouden met dalende koersen. Het is de vraag of die ook overslaan naar de beurzen in Europa en de Verenigde Staten.

Verder is het afwachten of Chinese bedrijven langer de deuren gesloten houden. Hoe langer de nieuwjaarsvakantie wordt verlengd in China, hoe groter de kans dat ook Europese en Amerikaanse bedrijven last krijgen van de maatregelen om het Wuhan-virus te beteugelen. Bovendien krijgt de Chinese economie dan een knauw en is het afwachten in hoeverre dat doorwerkt op de rest van de wereld.

Verder staan er ook weer de nodige bedrijfsresultaten op de rol. In Amsterdam zijn grootbank ING en staalbedrijf ArcelorMittal de hoofdfondsen die deze week de boeken open doen, maar ook roestvrijstaalmaker Aperam, vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en Wereldhave, maker van vleesverwerkingsmachines Marel, navigatiedienstverlener TomTom, financieel dienstverlener Intertrust en beursintermediair Flow Traders geven een inkijkje in hoe het gaat.

Handelsupdates

Ook buiten de landsgrenzen zijn er genoeg bedrijven die een handelsupdate plannen. In Europa gaat het bijvoorbeeld om banken als Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, Société Générale en UniCredit, olie- en gasbedrijven als BP en Total en automakers als Ferrari en Fiat Chrysler. Qua automakers komen deze week ook het Japanse Toyota en het Amerikaanse Ford met cijfers. Uit Azië komt verder technologiebedrijf Sony.

In de Verenigde Staten zijn Google-moeder Alphabet en socialemediabedrijf Twitter twee grote blikvangers. Ook entertainmentconcern Disney opent de boeken en de Chinese zoekmachinegigant Baidu, die een notering heeft in de VS.

Op macro-economische gebied is er in Europa onder meer aandacht voor de inkoopmanagersindexen, maar ook producentenprijzen en detailhandelsverkopen krijgen de nodige aandacht. Tegen het einde van de week gaat de blik naar de Duitse fabrieksorders en de Nederlandse en Duitse industriële productie. Ook in China en de VS wordt naar de inkoopmanagersindexen gekeken, terwijl vanuit de VS ook cijfers over fabrieksorders worden gemeld.

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

2 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

2 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

4 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

15 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

15 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

17 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

19 uur geleden