Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken naar banenrapport VS in rustige beursweek

Beleggers kijken naar banenrapport VS in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers staan voor een zeer rustige beursweek. Het belangrijkste aandachtspunt is het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat een goed beeld geeft van de ontwikkelingen van de economie van de Verenigde Staten. Ook wordt vooral naar macro-economische cijfers gekeken, bijvoorbeeld over de bedrijvigheid van de industrie in veel landen en inflatie in Europa.

Daarnaast wordt er gekeken naar een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen. Die komen in Italië bijeen. In de kantlijn van het evenement kan er gesproken worden over geopolitieke kwesties die gevolgen kunnen hebben voor de economie.

Het Amerikaanse banenrapport laat naar verwachting een stevige toename van het aantal banen zien in juni. In april en mei viel die banengroei wat tegen, maar nu denken economen dat er een versnelling te zien is aangezien de Amerikaanse economie steeds beter draait.

Europese inflatie

De Europese inflatie komt waarschijnlijk uit rond het niveau van 2 procent dat de Europese Centrale Bank nastreeft (ECB). Mogelijk doet dat de angst bij beleggers voor snellere renteverhogingen weer oplaaien, al heeft de ECB eerder aangegeven daar weinig in te zien. De afgelopen tijd dook die vrees regelmatig op en leidde tot dalende aandelenkoersen. Als de rente omhoog gaat wordt het onder meer weer interessanter om te sparen en komt er minder geld beschikbaar voor de aandelenmarkt.

Ook zouden steunmaatregelen van centrale banken sneller afgebouwd kunnen worden met hetzelfde effect. Als er minder geld is dat in aandelen moet worden belegd, zal er vermoedelijk ook minder snelle stijging van de prijzen van die aandelen komen.

Qua bedrijvennieuws is de agenda vrijwel leeg. Modeketen H&M komt met cijfers over de eerste zes maanden en ook Associated British Foods, het moederbedrijf van kledingwinkelketen Primark, opent de boeken. In de Verenigde Staten komen bedrijven als drankenproducent Constellation Brands en levensmiddelenonderneming General Mills met cijfers.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

3 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

5 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

6 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

7 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

8 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

10 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden