
Beleggers kijken naar banenrapport VS in rustige beursweek
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers staan voor een zeer rustige beursweek. Het belangrijkste aandachtspunt is het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat een goed beeld geeft van de ontwikkelingen van de economie van de Verenigde Staten. Ook wordt vooral naar macro-economische cijfers gekeken, bijvoorbeeld over de bedrijvigheid van de industrie in veel landen en inflatie in Europa.
Daarnaast wordt er gekeken naar een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen. Die komen in Italië bijeen. In de kantlijn van het evenement kan er gesproken worden over geopolitieke kwesties die gevolgen kunnen hebben voor de economie.
Het Amerikaanse banenrapport laat naar verwachting een stevige toename van het aantal banen zien in juni. In april en mei viel die banengroei wat tegen, maar nu denken economen dat er een versnelling te zien is aangezien de Amerikaanse economie steeds beter draait.
Europese inflatie
De Europese inflatie komt waarschijnlijk uit rond het niveau van 2 procent dat de Europese Centrale Bank nastreeft (ECB). Mogelijk doet dat de angst bij beleggers voor snellere renteverhogingen weer oplaaien, al heeft de ECB eerder aangegeven daar weinig in te zien. De afgelopen tijd dook die vrees regelmatig op en leidde tot dalende aandelenkoersen. Als de rente omhoog gaat wordt het onder meer weer interessanter om te sparen en komt er minder geld beschikbaar voor de aandelenmarkt.
Ook zouden steunmaatregelen van centrale banken sneller afgebouwd kunnen worden met hetzelfde effect. Als er minder geld is dat in aandelen moet worden belegd, zal er vermoedelijk ook minder snelle stijging van de prijzen van die aandelen komen.
Qua bedrijvennieuws is de agenda vrijwel leeg. Modeketen H&M komt met cijfers over de eerste zes maanden en ook Associated British Foods, het moederbedrijf van kledingwinkelketen Primark, opent de boeken. In de Verenigde Staten komen bedrijven als drankenproducent Constellation Brands en levensmiddelenonderneming General Mills met cijfers.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
1 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
16 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
21 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
23 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden