Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken naar banenrapport VS in rustige beursweek

Beleggers kijken naar banenrapport VS in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers staan voor een zeer rustige beursweek. Het belangrijkste aandachtspunt is het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat een goed beeld geeft van de ontwikkelingen van de economie van de Verenigde Staten. Ook wordt vooral naar macro-economische cijfers gekeken, bijvoorbeeld over de bedrijvigheid van de industrie in veel landen en inflatie in Europa.

Daarnaast wordt er gekeken naar een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen. Die komen in Italië bijeen. In de kantlijn van het evenement kan er gesproken worden over geopolitieke kwesties die gevolgen kunnen hebben voor de economie.

Het Amerikaanse banenrapport laat naar verwachting een stevige toename van het aantal banen zien in juni. In april en mei viel die banengroei wat tegen, maar nu denken economen dat er een versnelling te zien is aangezien de Amerikaanse economie steeds beter draait.

Europese inflatie

De Europese inflatie komt waarschijnlijk uit rond het niveau van 2 procent dat de Europese Centrale Bank nastreeft (ECB). Mogelijk doet dat de angst bij beleggers voor snellere renteverhogingen weer oplaaien, al heeft de ECB eerder aangegeven daar weinig in te zien. De afgelopen tijd dook die vrees regelmatig op en leidde tot dalende aandelenkoersen. Als de rente omhoog gaat wordt het onder meer weer interessanter om te sparen en komt er minder geld beschikbaar voor de aandelenmarkt.

Ook zouden steunmaatregelen van centrale banken sneller afgebouwd kunnen worden met hetzelfde effect. Als er minder geld is dat in aandelen moet worden belegd, zal er vermoedelijk ook minder snelle stijging van de prijzen van die aandelen komen.

Qua bedrijvennieuws is de agenda vrijwel leeg. Modeketen H&M komt met cijfers over de eerste zes maanden en ook Associated British Foods, het moederbedrijf van kledingwinkelketen Primark, opent de boeken. In de Verenigde Staten komen bedrijven als drankenproducent Constellation Brands en levensmiddelenonderneming General Mills met cijfers.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

25 minuten geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

28 minuten geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

2 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

4 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

5 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

5 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

6 uur geleden