Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

Het Amerikaanse banenrapport verschijnt vrijdag en kan van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve. De koepel van centrale banken in Washington nam in september een pauze bij het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Als de arbeidsmarkt er beter voorstaat dan verwacht kan dit de Fed overtuigen om de rente later misschien toch nog wat verder op te schroeven. Het ziet er sowieso naar uit dat de rente nog langere tijd op een hoog niveau moet blijven om de inflatie te beteugelen.

De OPEC komt halverwege de week bij elkaar. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, is het onwaarschijnlijk dat de olielanden met wijzigingen komen in hun productiebeleid. De olieprijzen zijn recent al hard gestegen door zorgen over krapte op de markt. Aan de pomp merken consumenten dit in hun portemonnee. Dat geldt eveneens voor bedrijven, al komt daar deze week waarschijnlijk nog niet veel over naar buiten. De drukke periode met kwartaalcijfers van bedrijven laat nog even op zich wachten.

Groningse gaskraan

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen heeft op korte termijn waarschijnlijk weinig gevolgen voor de gasprijs, denkt energie-expert Hans van Cleef van Publieke Zaken. Hij wees er onlangs op dat de gasvoorraden ruim op peil zijn voor de aanvang van het stookseizoen. "Meer beweging voor de prijs valt te verwachten op het moment dat de voorraden weer beginnen te dalen na de start van het stookseizoen. Aangezien de voorraden bij lange na niet voldoende zijn om aan de gasvraag te voldoen, zullen de markten zich weer gaan focussen op de vraag of er voldoende importgas beschikbaar is."

Op Wall Street zal komende dagen waarschijnlijk ook sprake zijn van opluchting omdat de dreigende shutdown van de Amerikaanse overheid voorlopig is voorkomen. Het Congres stemde dit weekend in met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. Als er geen oplossing was gekomen, waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten, totdat er overeenstemming zou zijn bereikt over een nieuwe begroting.

Meer uit Financieel

Gokbedrijf Unibet moet gegevens verstrekken, oordeelt rechtbank

AMSTERDAM (ANP) - Gokaanbieder Unibet moet de transactiegegevens verstrekken van consumenten als die het bedrijf daarom vragen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag geoordeeld in een kort geding dat door een consument was aangespannen tegen Unibet.

5 minuten geleden
Topman Bitvavo treedt definitief terug om onderzoek

AMSTERDAM (ANP) - Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt zijn functie als topman definitief neer. Dit doet hij omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen. Donderdag legde hij zijn taken al tijdelijk neer, maar nu treedt hij definitief terug en geeft aan ook niet terug te willen keren in een bestuursrol bij Bitvavo.

9 minuten geleden
Wibra heeft recordjaar gehad, tientallen winkels erbij

EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".

1 uur geleden
China legt forse importheffingen op tegen 'dumping' Franse cognac

BEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.

1 uur geleden
Chocolademaker Mondelēz wil uitstel Europese ontbossingswet

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".

2 uur geleden
Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS

PARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.

2 uur geleden
FIOD onderzoekt groothandel om schending sancties tegen Rusland

UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.

3 uur geleden