
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt
AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.
Het Amerikaanse banenrapport verschijnt vrijdag en kan van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve. De koepel van centrale banken in Washington nam in september een pauze bij het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Als de arbeidsmarkt er beter voorstaat dan verwacht kan dit de Fed overtuigen om de rente later misschien toch nog wat verder op te schroeven. Het ziet er sowieso naar uit dat de rente nog langere tijd op een hoog niveau moet blijven om de inflatie te beteugelen.
De OPEC komt halverwege de week bij elkaar. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, is het onwaarschijnlijk dat de olielanden met wijzigingen komen in hun productiebeleid. De olieprijzen zijn recent al hard gestegen door zorgen over krapte op de markt. Aan de pomp merken consumenten dit in hun portemonnee. Dat geldt eveneens voor bedrijven, al komt daar deze week waarschijnlijk nog niet veel over naar buiten. De drukke periode met kwartaalcijfers van bedrijven laat nog even op zich wachten.
Groningse gaskraan
Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen heeft op korte termijn waarschijnlijk weinig gevolgen voor de gasprijs, denkt energie-expert Hans van Cleef van Publieke Zaken. Hij wees er onlangs op dat de gasvoorraden ruim op peil zijn voor de aanvang van het stookseizoen. "Meer beweging voor de prijs valt te verwachten op het moment dat de voorraden weer beginnen te dalen na de start van het stookseizoen. Aangezien de voorraden bij lange na niet voldoende zijn om aan de gasvraag te voldoen, zullen de markten zich weer gaan focussen op de vraag of er voldoende importgas beschikbaar is."
Op Wall Street zal komende dagen waarschijnlijk ook sprake zijn van opluchting omdat de dreigende shutdown van de Amerikaanse overheid voorlopig is voorkomen. Het Congres stemde dit weekend in met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. Als er geen oplossing was gekomen, waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten, totdat er overeenstemming zou zijn bereikt over een nieuwe begroting.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
9 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geleden