Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers hekelen onduidelijkheid rond apneuapparaten Philips

Beleggers hekelen onduidelijkheid rond apneuapparaten Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers eisen opheldering van Philips over de ernst van de problemen met bepaalde apparaten tegen slaapapneu van het zorgtechnologieconcern. De belangenvereniging European Investors-VEB is vooral bezorgd over het verschil in toon die de Amerikaanse toezichthouder FDA en Philips zelf aanslaan over de terugroepactie. Het beursgenoteerde Philips is fors minder waard geworden door de kwestie en dat zou te wijten zijn aan de ondoorzichtige communicatie van Philips, schrijft de beleggersclub.

De bewuste slaapapneuapparaten bevatten een isolatieschuim dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. In een handelsupdate meldde Philips woensdag dat circa 5,2 miljoen apparaten bij de kwestie betrokken zijn, meer dan de aanvankelijk gemelde 3 miljoen tot 4 miljoen exemplaren die het bedrijf terugriep.

De FDA bracht in november een voorlopig rapport naar buiten met een hard oordeel over Philips. Het bedrijf had volgens de toezichthouder al veel eerder hebben kunnen weten dat de problemen met de producten speelden, maar liet na verder onderzoek te doen na klachtmeldingen.

Langetermijngevolgen

Philips gaf in december een update over tests die het bedrijf met de apparaten liet uitvoeren. Daaruit zou blijken dat de langetermijngevolgen voor patiënten als gevolg van chemische reacties klein zijn, maar over het afbrokkelend isolatieschuim was nog niets bekendgemaakt.

European Investors-VEB beklaagt zich er in een brief over dat helemaal niet duidelijk is gemaakt of de FDA bij zijn eerste harde oordeel blijft. Ook wil de beleggersvereniging weten of de raad van bestuur van Philips al eerder wist van de problemen met de slaapapneuapparaten dan het moment dat de terugroepactie bekend werd gemaakt.

De brief is dinsdag verstuurd, nog voordat Philips had bekendgemaakt 225 miljoen euro extra kwijt te zijn aan de terugroepactie. Dat komt bovenop de 500 miljoen euro die het bedrijf al eerder opzij had gezet voor de slaapapneuapparaten.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

59 minuten geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

2 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

14 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

16 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

16 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

18 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 uur geleden