Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers gespitst op inflatiecijfer en update ABN AMRO

Beleggers gespitst op inflatiecijfer en update ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zijn de komende beursweek onder andere gespitst op cijfers over de inflatie in de eurozone. Dit cijfer zal van belang zijn bij de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) over het al dan niet verhogen van de rente. ABN AMRO komt als een van de laatste grotere fondsen in Amsterdam met een kwartaalupdate. Verder komen ook luchtvaartconcerns als easyJet en Ryanair met cijfers. Ook de oorlog in Oekraïne en de impact ervan blijft de markten bezighouden.

ECB-baas Christine Lagarde hintte eerder al op een rentestap komende zomer om de torenhoge inflatie deels te beteugelen. Binnenkort wordt mogelijk bekendgemaakt of en wanneer de centrale bank stopt met het opkopen van obligaties. Centralebankiers worstelen momenteel met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waardoor de prijzen fors zijn gestegen en het vertrouwen van bedrijven en consumenten achteruit holt.

De ontwikkeling van de rente kan van invloed zijn op de vooruitzichten van ABN AMRO. De bank komt woensdag met cijfers. Topman Robert Swaak waarschuwde eerder al dat de hoge inflatie van de laatste tijd een van de zaken is om rekening mee te houden. Andere bedrijven op Beursplein 5 die de boeken openen zijn onder andere distributeur en groothandelsbedrijf B&S Group, logistiek vastgoedontwikkelaar CTP, investeerder HAL en industrieconcern Aalberts.

Luchtvaartsector

Ook de luchtvaartsector weet de aandacht op zich gericht met handelsupdates van easyJet en Ryanair. In de toelichting van de prijsvechters komt mogelijk iets naar buiten over de situatie op Schiphol. De meivakantie was erg druk, ook als gevolg van personeelstekorten. De luchthaven riep luchtvaartmaatschappijen op om vluchten te schrappen. Dat is voor komende zomer ook een mogelijk scenario. Vooral easyJet is een grote gebruiker van de luchthaven.

Verder zal de aandacht uitgaan naar de olie- en gassector na de publicatie van de resultaten van Saudi Aramco. Het Saudische staatsolieconcern wil investeringen in de olie- en gasproductiecapaciteit uitbreiden.

Naast inflatiecijfers verwerken beleggers ook een reeks andere macro-economische cijfers. In Nederland gaat het onder andere om de economische groei, investeringen, werkloosheid, het ondernemers- en consumentenvertrouwen en de consumptie door huishoudens. Uit het buitenland komt ook een keur aan cijfers. De ECB publiceert ook nog eens de notulen van de laatste beleidsvergadering.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

23 minuten geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

4 uur geleden
Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

5 uur geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

7 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

8 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

8 uur geleden