Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

De door TUI aangeboden vakanties, cruises en vliegreizen leverden in het boekjaar tot en met september een omzet op van 20,7 miljard euro. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. In totaal boekten 19,1 miljoen mensen een reis of uitje via TUI. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

De algehele stemming op de beurzen in Europa was eveneens positief. Beleggers verwerkten ook een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. De olieprijzen gingen wel behoorlijk omlaag en dat had ook zijn weerslag op de beurswaarde van olie- en gasconcern Shell.

Shell

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam eindigde uiteindelijk 0,3 procent hoger op 776,18 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 868,84 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen ging het om plussen tot 0,8 procent.

Shell zakte 1,5 procent bij de hoofdfondsen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voor het eerst in maanden tot onder de 70 dollar. Het gaat om een prijsdaling van dik 4 procent. Brent leverde 3,7 procent in op 74,38 dollar per vat. Volgens deskundigen wordt de oliemarkt momenteel overheerst door zorgen over een overaanbod.

IMCD

ASMI hoorde wel bij de winnaars. De chiptoeleverancier won bijna 1 procent in de AEX. Het bedrijf investeert 300 miljoen euro in een nieuw Amerikaans hoofdkantoor in Scottsdale in de staat Arizona. Daarmee breidt ASMI de aanwezigheid in Arizona verder uit.

Grootste winnaar bij de hoofdfondsen in Amsterdam was evenwel chemicaliƫndistributeur IMCD met een plus van 2,5 procent. Dinsdag ging dat aandeel ook al vooruit. Maandag ging het aandeel nog omlaag na een adviesverlaging van de Amerikaanse bank JPMorgan.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak was Air France-KLM de grootste stijger. Het aandeel won meer dan 5 procent. In Frankfurt was branchegenoot Lufthansa ook een duidelijke winnaar met een plus van 3,2 procent. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de wereldwijde luchtvaartindustrie volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren.

De euro was 1,0789 dollar waard, tegen 1,0788 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Meer uit Financieel

Europese Commissie wil dat EU zuinig blijft met gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet ook de komende jaren minder aardgas blijven verbruiken, vindt de Europese Commissie. De energiecrisis mag dan geluwd zijn, "besparen blijft nodig" omdat de EU bijvoorbeeld af wil van Russische fossiele brandstoffen.

18 minuten geleden
Sony schrapt 900 banen bij gamedivisie, sluit kantoor in Londen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Sony schrapt wereldwijd negenhonderd banen bij de videogametak van het bedrijf, 8 procent van het totale personeelsbestand. Ook de Nederlandse dochteronderneming Guerrilla Games wordt geraakt door de ontslagronde, volgens technieuwssite The Verge. Guerrilla Games is de maker van de Playstation-gameserie Horizon.

21 minuten geleden
Tesla overschrijdt limieten afvalwater in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla overschrijdt de limieten voor afvalwater in zijn fabriek bij Berlijn "voortdurend en aanzienlijk", stelt het Duitse drinkwaterbedrijf Water Association Strausberg-Erkner (WSE). "Verschillende verzoeken en waarschuwingen bleven zonder resultaat. Er werd geen oplossing voorgesteld of beloofd voor de toekomst", aldus de organisatie. Tesla zou ook de stikstofnormen in de fabriek overschrijden.

53 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

56 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

1 uur geleden
Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

2 uur geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

2 uur geleden