Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

De door TUI aangeboden vakanties, cruises en vliegreizen leverden in het boekjaar tot en met september een omzet op van 20,7 miljard euro. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. In totaal boekten 19,1 miljoen mensen een reis of uitje via TUI. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

De algehele stemming op de beurzen in Europa was eveneens positief. Beleggers verwerkten ook een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. De olieprijzen gingen wel behoorlijk omlaag en dat had ook zijn weerslag op de beurswaarde van olie- en gasconcern Shell.

Shell

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam eindigde uiteindelijk 0,3 procent hoger op 776,18 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 868,84 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen ging het om plussen tot 0,8 procent.

Shell zakte 1,5 procent bij de hoofdfondsen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voor het eerst in maanden tot onder de 70 dollar. Het gaat om een prijsdaling van dik 4 procent. Brent leverde 3,7 procent in op 74,38 dollar per vat. Volgens deskundigen wordt de oliemarkt momenteel overheerst door zorgen over een overaanbod.

IMCD

ASMI hoorde wel bij de winnaars. De chiptoeleverancier won bijna 1 procent in de AEX. Het bedrijf investeert 300 miljoen euro in een nieuw Amerikaans hoofdkantoor in Scottsdale in de staat Arizona. Daarmee breidt ASMI de aanwezigheid in Arizona verder uit.

Grootste winnaar bij de hoofdfondsen in Amsterdam was evenwel chemicaliëndistributeur IMCD met een plus van 2,5 procent. Dinsdag ging dat aandeel ook al vooruit. Maandag ging het aandeel nog omlaag na een adviesverlaging van de Amerikaanse bank JPMorgan.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak was Air France-KLM de grootste stijger. Het aandeel won meer dan 5 procent. In Frankfurt was branchegenoot Lufthansa ook een duidelijke winnaar met een plus van 3,2 procent. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de wereldwijde luchtvaartindustrie volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren.

De euro was 1,0789 dollar waard, tegen 1,0788 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

6 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden