Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal

Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Een groep investeerders eist een schadevergoeding van 300 miljoen euro van Airbus vanwege het omkoopschandaal van de Europese vliegtuigbouwer. De groep, bekend als de Stichting Investor Loss Compensation, vertegenwoordigt ongeveer 130 investeerders.

De rechtszaak, die in Nederland is aangespannen, is gericht tegen het concern, de accountants van het bedrijf en de huidige en voormalige bestuurders. De zaak heeft betrekking op de grote omkopingszaak bij Airbus, waarin de vliegtuigbouwer werd beschuldigd van het betalen van steekpenningen via tussenpersonen in zestien landen.

Met die steekpenningen werden contracten voor vliegtuigen binnengesleept. Volgens het Franse Openbaar Ministerie zou Airbus daarmee de winst op illegale wijze met 1 miljard euro hebben opgevoerd. In januari 2020 schikte Airbus de zaak voor 3,6 miljard euro met de openbare aanklagers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Schade

De groep investeerders stelt dat Airbus in de jaarrekeningen over de periode van minstens februari 2014 tot januari 2020 "onvoldoende over deze gebeurtenissen" heeft gerapporteerd. Als gevolg daarvan kochten de investeerders hun aandelen Airbus tegen een te hoge prijs en hebben ze aanzienlijke schade geleden. Ook zo het bedrijf hebben nagelaten om voldoende details te geven over de potentiële schikkingsregeling.

Airbus is op papier een Nederlands bedrijf. Daarmee kan de vliegtuigbouwer gebruikmaken van gunstige belastingregelingen.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

2 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

15 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

16 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

17 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

18 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

19 uur geleden