Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Een groep investeerders eist een schadevergoeding van 300 miljoen euro van Airbus vanwege het omkoopschandaal van de Europese vliegtuigbouwer. De groep, bekend als de Stichting Investor Loss Compensation, vertegenwoordigt ongeveer 130 investeerders.
De rechtszaak, die in Nederland is aangespannen, is gericht tegen het concern, de accountants van het bedrijf en de huidige en voormalige bestuurders. De zaak heeft betrekking op de grote omkopingszaak bij Airbus, waarin de vliegtuigbouwer werd beschuldigd van het betalen van steekpenningen via tussenpersonen in zestien landen.
Met die steekpenningen werden contracten voor vliegtuigen binnengesleept. Volgens het Franse Openbaar Ministerie zou Airbus daarmee de winst op illegale wijze met 1 miljard euro hebben opgevoerd. In januari 2020 schikte Airbus de zaak voor 3,6 miljard euro met de openbare aanklagers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Schade
De groep investeerders stelt dat Airbus in de jaarrekeningen over de periode van minstens februari 2014 tot januari 2020 "onvoldoende over deze gebeurtenissen" heeft gerapporteerd. Als gevolg daarvan kochten de investeerders hun aandelen Airbus tegen een te hoge prijs en hebben ze aanzienlijke schade geleden. Ook zo het bedrijf hebben nagelaten om voldoende details te geven over de potentiële schikkingsregeling.
Airbus is op papier een Nederlands bedrijf. Daarmee kan de vliegtuigbouwer gebruikmaken van gunstige belastingregelingen.
Meer uit Financieel
WEEZE (ANP) - Airport Weeze verwacht de komende twee weken in de herfstvakantieperiode 125.000 passagiers te ontvangen. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met vorig jaar, toen in deze tijd ongeveer 100.000 reizigers via de Duitse luchthaven vlogen.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de afgelopen maanden te maken gehad met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen, zo heeft marktbureau DCA Market Intelligence berekend. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden.
32 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Honda is genoodzaakt om in de Verenigde Staten ongeveer 1,7 miljoen auto's terug te roepen vanwege problemen met de besturing, zo meldt de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Deze problemen kunnen het risico op ongevallen verhogen, waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder.
2 uur geledenHOLLYWOOD (ANP/AFP/RTR) - Analisten zijn sceptisch over de langverwachte robotaxi die Tesla donderdag zal presenteren. De verwachtingen rond de zogeheten Cybercab van de Amerikaanse elektrische autofabrikant zijn hooggespannen, maar kenners denken niet dat het bedrijf meteen met een volledig functionerend zelfrijdend voertuig zal komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is na drie maanden van toename weer afgenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, denkt dat daarmee de dalende trend van begin dit jaar weer wordt voortgezet. In de zomer stelde de werkgeversvereniging nog "zeer bezorgd" te zijn toen de loonstijgingen opeens begonnen toe te nemen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - De voorlopige maatregelen die China heeft aangekondigd om het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt tegen te gaan zijn "legitieme handelsremedies", verklaarde het Chinese ministerie van Handel woensdag.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De massaclaim tegen energieleverancier Vattenfall over 'spooknota's' is door de rechter in Amsterdam afgewezen. Stichting Nuon-Claim was namens duizenden kleine bedrijven en non-profitorganisaties als sportclubs en musea een collectieve procedure begonnen omdat zij vond dat de onderneming ten onrechte bepaalde kosten in rekening had gebracht. Maar de rechter ziet dat anders.
3 uur geleden