Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers blijven voorzichtig door energiecrisis en inflatievrees

Beleggers blijven voorzichtig door energiecrisis en inflatievrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt dinsdag wat te stabiliseren na de verliesbeurt een dag eerder. De stemming blijft echter terughoudend door de energiecrisis in Europa. De kans op een recessie in Duitsland is toegenomen doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gasleveringen aan het land via de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stilgelegd vanwege onderhoud. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is sterk afhankelijk van Russisch gas. Volgens Gazprom kunnen de gasleveringen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert.

Ook de hoge inflatie houdt de gemoederen bezig. In Nederland is de inflatie in augustus volgens de eigen rekenmethode van het CBS opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Vooral energie werd afgelopen maand flink duurder De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit..

De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De beurs in Shanghai was een positieve uitschieter met een plus van 1,1 procent na toezeggingen van de Chinese autoriteiten om de kwakkelende economie meer te ondersteunen. In Australië werd de rente conform verwachting met 0,5 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken.

Just Eat Takeaway

Op het Damrak zal Just Eat Takeaway mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Berenberg haalden de maaltijdbezorger van de verkooplijst.

Metalenspecialist AMG kondigde aan een driejarige overeenkomst te hebben gesloten voor de levering van lithiumhydroxide aan het Zuid-Koreaanse EcoPro. AMG gaat 5000 ton lithiumhydroxide, dat gebruikt wordt voor batterijen, per jaar leveren vanuit een Duitse fabriek, die momenteel gebouwd wordt en in het derde kwartaal van 2023 gereed moet zijn.

Olie

ABN AMRO liet weten nog eens 120 miljoen euro opzij te zetten in de kwestie over zogeheten woekerrentes. De bank past de compensatieregeling aan waarbij ook de rente op rente wordt gecompenseerd. ABN AMRO had tot nu toe 340 miljoen euro opzijgezet voor de compensatieregeling.

De Europese beurzen begonnen de week overwegend met verliezen. De AEX sloot 0,7 procent in het rood op 674,12 punten en de graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 2,2 procent. Wall Street was maandag gesloten vanwege Labor Day.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9955 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 88,62 dollar per vat. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 95,02 dollar.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

16 minuten geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

24 minuten geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

34 minuten geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

1 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

1 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

1 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

2 uur geleden