Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers blijven voorzichtig door energiecrisis en inflatievrees

Beleggers blijven voorzichtig door energiecrisis en inflatievrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt dinsdag wat te stabiliseren na de verliesbeurt een dag eerder. De stemming blijft echter terughoudend door de energiecrisis in Europa. De kans op een recessie in Duitsland is toegenomen doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gasleveringen aan het land via de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stilgelegd vanwege onderhoud. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is sterk afhankelijk van Russisch gas. Volgens Gazprom kunnen de gasleveringen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert.

Ook de hoge inflatie houdt de gemoederen bezig. In Nederland is de inflatie in augustus volgens de eigen rekenmethode van het CBS opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Vooral energie werd afgelopen maand flink duurder De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit..

De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De beurs in Shanghai was een positieve uitschieter met een plus van 1,1 procent na toezeggingen van de Chinese autoriteiten om de kwakkelende economie meer te ondersteunen. In Australië werd de rente conform verwachting met 0,5 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken.

Just Eat Takeaway

Op het Damrak zal Just Eat Takeaway mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Berenberg haalden de maaltijdbezorger van de verkooplijst.

Metalenspecialist AMG kondigde aan een driejarige overeenkomst te hebben gesloten voor de levering van lithiumhydroxide aan het Zuid-Koreaanse EcoPro. AMG gaat 5000 ton lithiumhydroxide, dat gebruikt wordt voor batterijen, per jaar leveren vanuit een Duitse fabriek, die momenteel gebouwd wordt en in het derde kwartaal van 2023 gereed moet zijn.

Olie

ABN AMRO liet weten nog eens 120 miljoen euro opzij te zetten in de kwestie over zogeheten woekerrentes. De bank past de compensatieregeling aan waarbij ook de rente op rente wordt gecompenseerd. ABN AMRO had tot nu toe 340 miljoen euro opzijgezet voor de compensatieregeling.

De Europese beurzen begonnen de week overwegend met verliezen. De AEX sloot 0,7 procent in het rood op 674,12 punten en de graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 2,2 procent. Wall Street was maandag gesloten vanwege Labor Day.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9955 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 88,62 dollar per vat. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 95,02 dollar.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

1 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

2 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

3 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

5 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

11 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

17 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

18 uur geleden