Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beleggers blijven ontwikkelingen coronavirus volgen'

'Beleggers blijven ontwikkelingen coronavirus volgen'

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers blijven deze week vooral de verdere ontwikkelingen rond het coronavirus volgen. Met name het sterk stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten houdt de gemoederen op de beurzen bezig. Daarnaast buigen de financiële markten zich deze week over verschillende macro-economische cijfers.

In de Amerikaanse staten Texas en Florida neemt het aantal coronabesmettingen in recordtempo toe. Dit weekend werd Onafhankelijkheidsdag gevierd in de VS en de vraag is nu of dit leidt tot een versnelling van de besmettingen in het land. President Donald Trump zei dat er voor het einde van dit jaar een vaccin klaar zal zijn tegen het coronavirus. Vrijdag waren de beurzen in New York dicht in aanloop naar Independence Day op zaterdag.

Op macro-economisch gebied worden onder meer gegevens gemeld over de Duitse en Franse industrie en de winkelverkopen in de eurozone. Uit de VS komt informatie over bijvoorbeeld de dienstensector en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. Vorige week kwam nog een beter dan verwacht banenrapport uit de VS naar buiten.

Rustig

Aan het kwartaalcijferfront is het nog vrij rustig. Het cijferseizoen op de aandelenbeurzen gaat binnenkort weer losbarsten. Er zal bij die resultaten vooral worden gekeken naar de impact van de coronacrisis op de prestaties en verwachtingen van bedrijven.

Vrijdag nabeurs bevestigde Air France ruim 7600 banen te gaan schrappen om de coronacrisis te doorstaan. Dergelijke aantallen circuleerden al. De Franse tak van luchtvaartcombinatie Air France-KLM snijdt daarbij vooral hard in het personeelsbestand van zijn regionale vliegmaatschappij HOP!

Oplossing

Verder denkt Shell dat het vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland een van de oplossingen is om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur waarmee het olie- en gasconcern te maken heeft. In een interview met Het Financieele Dagblad zei topman Ben van Beurden dat die optie wordt opengehouden. Hij benadrukt dat er geen concrete plannen zijn om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde vrijdag 0,4 procent lager op 568,63 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 766,96 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,3 procent. Op Wall Street waren donderdag kleine plussen te zien in aanloop naar het lange weekend.

Meer uit Financieel

Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

10 uur geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

11 uur geleden
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck heeft China gewaarschuwd dat de steun van het land aan Rusland economische gevolgen heeft. China stelt zich formeel op als neutrale partij na de Russische inval in Oekraïne, maar haalt de banden met Rusland wel steeds verder aan. Dat heeft de relatie tussen China en Europa onder druk gezet, zei Habeck tijdens zijn bezoek aan Beijing.

15 uur geleden
Madagaskar krijgt geld via nieuw klimaatverbond IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Madagaskar ontvangt als eerste land ter wereld financiële hulp via een nieuw samenwerkingsverband voor klimaatactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In het kader van dit programma leent het IMF zo'n 321 miljoen dollar uit aan Madagaskar.

16 uur geleden
Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

1 dag geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

1 dag geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden