Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers benieuwd naar Oekraïne en rentebeleid Fed

Beleggers benieuwd naar Oekraïne en rentebeleid Fed

AMSTERDAM (ANP) - De blik van beleggers zal ook komende beursweek vooral uitgaan naar de verdere ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Daarnaast komen de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve in maart, toen de Amerikaanse centrale bank besloot de rente te verhogen. Mogelijk kan uit die aantekeningen meer duidelijk worden over het toekomstige rentebeleid van de Fed.

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom maakte bekend door te gaan met grootschalige gasleveringen via Oekraïne naar het westen, ondanks meningsverschillen over de betalingen. President Vladimir Poetin wil dat gas alleen aan westerse landen verkocht wordt in ruil voor roebels. Europa weigert dat en wijst naar de afspraken over de valuta. Oekraïne verdient miljarden euro's aan inkomsten voor de nationale begroting aan de doorvoer. Litouwen maakte als eerste EU-land bekend de import van Russisch gas volledig stop te zetten.

Vorige maand verhoogde de Fed voor het eerst sinds 2018 de rente om zo de hoge inflatie tegen te gaan. Voorzitter Jerome Powell heeft gezegd dat de rente nog agressiever verhoogd kan worden. Toen de coronapandemie uitbrak, verlaagde de Fed de rente naar een historisch laag niveau om de economie te stimuleren. Maar de Amerikaanse economie heeft sterk herstel laten zien van de crisis en de inflatie is gestegen naar het hoogste niveau in ruim veertig jaar, vooral door de hard opgelopen brandstofprijzen.

Fed

Ook komen er veel macro-economische cijfers naar buiten. Zo zijn er gegevens over de dienstensector in Europa, de Duitse industriële productie, fabrieksorders en handel en de winkelverkopen in de eurozone. Uit de Verenigde Staten staan ook cijfers over de dienstensector en fabrieksorders op de rol. Vrijdag werd nog het belangrijke Amerikaanse banenrapport gepubliceerd dat van belang is voor het rentebeleid van de Fed.

Aan het bedrijvenfront is het vrij rustig. In Amsterdam komen technologiebedrijf Nedap en uitgever Brill nog met resultaten. Uit het buitenland gaat het om cijferberichten van onder meer het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands en levensmiddelenproducent Conagra Brands.

Slot

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 728,00 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 1060,03 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs werden tot 0,4 procent hoger gezet. Op Wall Street waren ook kleine plussen te zien.

De olieprijzen gingen verder omlaag omdat de Verenigde Staten een ongekende hoeveelheid olie uit de strategische reserves gaan vrijgeven. Ook andere westerse landen gaan meedoen.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

49 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

54 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

1 uur geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

2 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

4 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

4 uur geleden