Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers benieuwd naar Oekraïne en rentebeleid Fed

Beleggers benieuwd naar Oekraïne en rentebeleid Fed

AMSTERDAM (ANP) - De blik van beleggers zal ook komende beursweek vooral uitgaan naar de verdere ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Daarnaast komen de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve in maart, toen de Amerikaanse centrale bank besloot de rente te verhogen. Mogelijk kan uit die aantekeningen meer duidelijk worden over het toekomstige rentebeleid van de Fed.

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom maakte bekend door te gaan met grootschalige gasleveringen via Oekraïne naar het westen, ondanks meningsverschillen over de betalingen. President Vladimir Poetin wil dat gas alleen aan westerse landen verkocht wordt in ruil voor roebels. Europa weigert dat en wijst naar de afspraken over de valuta. Oekraïne verdient miljarden euro's aan inkomsten voor de nationale begroting aan de doorvoer. Litouwen maakte als eerste EU-land bekend de import van Russisch gas volledig stop te zetten.

Vorige maand verhoogde de Fed voor het eerst sinds 2018 de rente om zo de hoge inflatie tegen te gaan. Voorzitter Jerome Powell heeft gezegd dat de rente nog agressiever verhoogd kan worden. Toen de coronapandemie uitbrak, verlaagde de Fed de rente naar een historisch laag niveau om de economie te stimuleren. Maar de Amerikaanse economie heeft sterk herstel laten zien van de crisis en de inflatie is gestegen naar het hoogste niveau in ruim veertig jaar, vooral door de hard opgelopen brandstofprijzen.

Fed

Ook komen er veel macro-economische cijfers naar buiten. Zo zijn er gegevens over de dienstensector in Europa, de Duitse industriële productie, fabrieksorders en handel en de winkelverkopen in de eurozone. Uit de Verenigde Staten staan ook cijfers over de dienstensector en fabrieksorders op de rol. Vrijdag werd nog het belangrijke Amerikaanse banenrapport gepubliceerd dat van belang is voor het rentebeleid van de Fed.

Aan het bedrijvenfront is het vrij rustig. In Amsterdam komen technologiebedrijf Nedap en uitgever Brill nog met resultaten. Uit het buitenland gaat het om cijferberichten van onder meer het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands en levensmiddelenproducent Conagra Brands.

Slot

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 728,00 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 1060,03 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs werden tot 0,4 procent hoger gezet. Op Wall Street waren ook kleine plussen te zien.

De olieprijzen gingen verder omlaag omdat de Verenigde Staten een ongekende hoeveelheid olie uit de strategische reserves gaan vrijgeven. Ook andere westerse landen gaan meedoen.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

32 minuten geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

1 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

1 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

1 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

3 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

3 uur geleden