Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers Azië bevreesd om inflatieaanpak centrale banken

Beleggers Azië bevreesd om inflatieaanpak centrale banken

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië gingen donderdag overwegend omlaag. Beleggers waren voorzichtig na nieuwe signalen dat centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve steviger willen optreden om de hoge inflatie aan te pakken. De vrees bestaat dat dit de economische groei kan raken. Verder reageerden de financiële markten op de dalende olieprijzen.

In Hongkong, waar de Hang Seng-index tussentijds 1,5 procent verloor, hadden ook de strenge coronabeperkingen vat op het sentiment. Webwinkelconcern Alibaba verloor tegen de 3 procent. Het sneller verhogen van de rente en andere monetaire verkrapping hebben doorgaans meer vat op risicovol geachte beleggingen, zoals techbedrijven.

In Shanghai steeg de graadmeter 0,3 procent. Beijing heeft staatsbanken de opdracht gegeven om een kredietlijn van omgerekend bijna 113 miljard euro op te zetten voor infrastructuurprojecten. China denkt dat meer inzet op bouw de economie een impuls kan geven. Zeker nu het land gebukt gaat onder beperkingen vanwege het rondwarende coronavirus.

Toshiba

De Nikkei in Japan speelde 0,2 procent kwijt. Het Japanse technologie- en elektronicabedrijf Toshiba steeg zo'n 2 procent. Het bedrijf zette zichzelf eerder in de etalage en heeft naar eigen zeggen nu een tiental biedingen ontvangen. Daarbij is de kans groot dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald.

Verder kwam naar buiten dat het Australische handelsoverschot in april sterker is toegenomen dan kenners in doorsnee hadden voorzien. De All Ordinaries in Sydney verloor bijna 1 procent. De Kospi in Seoul speelde 1,1 procent kwijt.

Ruwe olie daalde in waarde na berichten dat Saudi-Arabië meer van de fossiele brandstof wil gaan oppompen mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren. Oliekartel OPEC en diens bondgenoten als Rusland en Kazachstan (OPEC+) komen later op donderdag bijeen om het productiebeleid te bespreken.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

1 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

2 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

2 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

2 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

4 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

4 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 uur geleden