Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers alert op inflatiecijfer VS in verkorte handelsweek

Beleggers alert op inflatiecijfer VS in verkorte handelsweek

DEN HAAG (ANP) - Nu het cijferseizoen grotendeels voorbij is, staat de komende verkorte beursweek vooral in het teken van een aantal belangrijke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Beleggers zijn met name benieuwd naar een Amerikaans inflatiecijfer op vrijdag. De Europese en Amerikaanse beurzen blijven die dag echter gesloten in verband met Goede Vrijdag.

Het gaat om een belangrijk kerncijfer voor de inflatie, de zogeheten Core PCE, over februari. De Federal Reserve beschouwt dit cijfer als zijn belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling.

Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente onveranderd liet, waardoor de leenkosten op hun huidige hoge niveau blijven. Beleidsmakers bij de koepel van centrale banken verwachten wel dat de rentes dit jaar omlaag gaan. De Fed vond het niet gepast de rente te verlagen "tot er meer vertrouwen is dat de inflatie blijvend richting de 2 procent beweegt", stond in een toelichting.

Nieuwe recordstand

Maandag moeten beleggers het vooralsnog met weinig richtinggevend nieuws doen. Statistiekbureau CBS maakt wel cijfers bekend over de economische groei in Nederland over het vierde kwartaal. Elektrische-bussenbouwer Ebusco publiceert dinsdag zijn jaarresultaten, gevolgd door investeerder HAL op woensdag. Donderdag is het de beurt aan InPost, de aanbieder van postkluisjes.

Afgelopen week was een mooie beursweek voor beleggers. De AEX, de belangrijkste index op het Damrak, klom vrijdag tot een nieuwe recordstand van 876,34 punten. Daarmee is de hoofdgraadmeter met 2,9 procent gestegen in de afgelopen beursweek.

Op Wall Street namen aandelenhandelaren vrijdag wat gas terug, na de aanscherping van de recordstanden in de voorgaande twee dagen. Zo moest de Dow-Jonesindex 0,8 procent inleveren. De beurskoersen in New York gaan al maanden omhoog op de verwachting dat de Fed de rente gaat verlagen. Dat is over het algemeen gunstig voor aandelen.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

5 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

5 uur geleden