Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belegger verwerkt stevige woorden Fed-baas en stijgende olieprijs

Belegger verwerkt stevige woorden Fed-baas en stijgende olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen reageren dinsdag onder meer op de stevige woorden die Jerome Powell van de Federal Reserve uitsprak. Ook de oplopende olieprijzen kunnen het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. De markten blijven daarnaast aandacht houden voor de ontwikkelingen in Oekraïne.

Volgens de baas van de Amerikaanse centralebankenkoepel is de inflatie veel te hoog en zal de Fed "noodzakelijke stappen" zetten om deze te beteugelen. Vorige week werd voor het eerst in jaren de rente in de Verenigde Staten verhoogd. Volgens Powell zijn meer rentestappen aanstaande, waarbij het beleid mogelijk nog daadkrachtiger zal worden. Anders dan de Fed tornt de Europese Centrale Bank nog niet aan zijn rentes.

De olieprijzen zijn inmiddels weer fors gestegen. Een vat Amerikaanse olie werd voorbeurs bijna 3 procent duurder op 114,90 dollar. Voor een vat Brentolie moet bijna 120 dollar worden betaald. Dat betekent een stijging met 3,5 procent in vergelijking met een dag eerder. Mogelijk dat olie- en gasconcerns in het kielzog van de olieprijs mee omhoog gaan.

China Eastern

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat zijn land nooit zal buigen voor Russische ultimatums om de oorlog te beëindigen. De Oekraïners lieten het Russische ultimatum voor opgave van de zuidelijke havenstad Marioepol al verstrijken. Ze hadden maandagochtend vroeg de wapens moeten laten zwijgen.

In de nasleep van het vliegtuigongeluk in China zal de aandacht ook blijven uitgaan naar de luchtvaartsector. De Boeing 737-800 van China Eastern, waarmee het ongeluk plaatsvond, wordt ook door veel Europese luchtvaartmaatschappijen gebruikt. In China werd na de crash driekwart van de geplande vluchten geannuleerd. Het aandeel van China Eastern verloor stevig op de beurs in Hongkong.

Verder zullen beleggers met een schuin oog kijken naar Brussel en plannen voor een verplichte gasreserve. EU-lidstaten moeten ervoor zorgen dat ze elk jaar op 1 november 90 procent van hun opslagfaciliteiten voor gas gevuld hebben, staat in een plan dat persbureau DPA heeft ingezien. Met de verplichte gasreserve moet Europa minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit Rusland.

Meer uit Financieel

Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

4 minuten geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

1 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

2 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

4 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

4 uur geleden
Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

11 uur geleden