
'Belastingschuld door corona dreigt bedrijven fataal te worden'
AMSTERDAM (ANP) - Veel bedrijven in Nederland dreigen ten onder te gaan omdat ze de hoge belastingschuld die ze opgebouwd hebben tijdens de coronacrisis waarschijnlijk niet zomaar kunnen terugbetalen. Daarvoor waarschuwen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden in een rapport.
De afgelopen tijd is namelijk fors gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Per eind vorig jaar was al voor 13,2 miljard euro aan belastinguitstel verleend, en de regeling loopt nog door tot eind juni. Experts denken dat een verdere verlenging van de regeling in combinatie met het verlengen van terugbetalingsregeling de meest voor de hand liggende maatregelen zijn om het aantal faillissementen nog zoveel als mogelijk te beperken.
"Nu de Belastingdienst een belangrijke, zo niet de belangrijkste, financier is geworden voor veel ondernemingen zal ook de Belastingdienst gevraagd worden om bij te dragen in de oplossing", zegt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC. "Als de Belastingdienst haar belangrijke nieuwe rol niet goed kan invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen onnodig failliet."
Ruime terugbetalingsregeling
Het ministerie van Financiën zegt dat er voor ondernemers "een ruime terugbetalingsregeling" is, van drie jaar. "En er is ruimte voor maatwerk voor die gevallen waarin dat niet voldoende is." Het ministerie wil hierover ook overleggen met andere schuldeisers van ondernemers. Zo hoopt het kabinet "zoveel mogelijk bedrijven in bedrijf te houden". Een woordvoerder benadrukt verder dat mede door het belastinguitstel "nu veel faillissementen zijn voorkomen".
Dat er een faillissementsgolf aan dreigt te komen door de coronacrisis, is de laatste tijd al vaker gezegd. Door de steunmaatregelen van de overheid is de schade van de crisis nu nog beperkt. Het merendeel van de voor dit rapport ondervraagde deskundigen denkt dat de afdelingen bijzonder beheer van banken in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar voller beginnen te raken. Een piek in het aantal bankroeten, oftewel het hoogtepunt van de faillissementsgolf, voorzien ze in het laatste kwartaal van dit jaar.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.
11 minuten geledenHONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt onverwacht langer de tijd om met een reddingsplan te komen. De rechter in Hongkong stelde een deadline daarvoor maandag uit tot 29 januari. De onderneming kwam eind 2021 in de problemen door hoge schulden en dreigde met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten te zorgen. Evergrande werd daarmee het symbool van de vastgoedcrisis in China.
31 minuten geledenSINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude recordniveau van iets meer dan 2075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken. Later zakte de prijs wel weer wat terug tot onder de 2100 dollar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
8 uur geleden