Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarussische oppositie claimt vernietigen Russisch vliegtuig

Belarussische oppositie claimt vernietigen Russisch vliegtuig

MINSK (ANP/RTR) - Belarussische activisten zeggen dat ze een Russisch surveillancevliegtuig hebben opgeblazen op een vliegveld bij de hoofdstad Minsk. Ze hebben het vliegtuig met drones vernietigd, volgens de leider van de anti-regeringsorganisatie BYPOL. De autoriteiten uit Belarus en Rusland hebben nog niks over de actie gemeld.

Er zouden twee explosies zijn geweest, waardoor de voorkant en het centrale deel van het vliegtuig schade hebben opgelopen. Ook is de radarantenne volgens de activisten beschadigd. Een adviseur van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja noemt het de meest succesvolle sabotage sinds begin 2022.

BYPOL, een organisatie met voormalige politieagenten die de oppositie steunt, is door Belarus aangemerkt als terroristische organisatie. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, die gedeeltelijk vanuit Belarus gebeurde, proberen activisten het regime regelmatig dwars te zitten. Ze hebben met name een aantal spoorlijnen opgeblazen.

Minsk geldt als de belangrijkste bondgenoot van Moskou. Sinds het begin van de oorlog wordt vrijwel onophoudelijk gespeculeerd over een Belarussische deelname aan de oorlog. In Oekraïne gaat geregeld het luchtalarm af omdat vliegtuigen opstijgen in Belarus.

Meer uit Buitenland

Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

23 minuten geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

1 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

2 uur geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

3 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

4 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

4 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

5 uur geleden